Η επιβολή αυστηρού lockdown σε τρεις δήμους της δυτικής Αττικής, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, ήταν όπως φοβούνται οι ειδικοί, μόνον η αρχή.
Στις συγκεκριμένες περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, ενώ οι πολλές μετακινήσεις λόγω της βιομηχανικής ζώνης, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και σε άλλες περιοχές.
Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, για τις οποίες ανακοινώθηκαν επιπρόσθετα μέτρα.
Ίσως και εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση αντίστοιχων μέτρων στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Σιάτιστα, ενώ συνολικά δέκα νομοί της χώρας βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Στο “κόκκινο” η αγωνία των ειδικών
Η αγωνία των ειδικών είναι μεγάλη όσο πλησιάζουν οι μέρες των εορτών, καθώς φοβούνται ότι αν χαλαρώσει ακόμα περισσότερο το ήδη πολύ χαλαρό σε σχέση με τον Μάρτιο lockdown, τότε από τις αρχές του νέου χρόνου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο, πιο σφοδρό κύμα.
Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρώτη δόση που θα καταφτάσει στη χώρα μας θα μπορέσει να καλύψει μόνον τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να μην ισχύσει ούτε η οδηγία για τα γιορταστικά τραπέζια με τη συμμετοχή έως εννέα ατόμων, καθώς φοβούνται ότι το κάθε σπίτι μπορεί να γίνει εστία υπερμετάδοσης.
Μείωση κρουσμάτων αλλά διαρκής πίεση στο σύστημα υγείας
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου, τα ενεργά κρούσματα ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).
O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων σε βάθος επτά ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (1.522 στις 9/12).
O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, σε σχέση με τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών έπεσε κατά 20% και ο αντίστοιχος των εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
Τα γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή, με βάση τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία, υπάρχουν περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ.
Παρά τη βελτίωση, η πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη και δεν υπάρχει περιθώριο ή ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της εορταστικής περιόδου.