Η αύξηση κρουσμάτων, ανατρέπει τους σχεδιασμούς για την αγορά - Η τελευταία εισήγηση των ειδικών - Όλο το παρασκήνιο

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, χθες Τετάρτη, φαίνεται ότι ανατρέπει τους σχεδιασμούς των ειδικών λοιμωξιολόγων, οι οποίοι στην χθεσινή δραματική συνεδρίαση, βρέθηκαν αναγκασμένοι να αλλάξουν τις πρώτες εισηγήσεις τους, για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Η χθεσινή νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μετά από ένα διήμερο πτωτικής πορείας, σε συνδυασμό με τον σοκαριστικό αριθμό ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων φαίνεται πως ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το άνοιγμα από το γενικό lockdown.

Ο προβληματισμός, για την νέα άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στη χθεσινή τακτική σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών, ήταν διάχυτος, ιδιαίτερα μετά τη μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας που δείχνει όλη σχεδόν την Ελλάδα “κόκκινη”, πλην λίγων φωτεινών εξαιρέσεων.

Ιδιαίτερα κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική και ειδικά η Δυτική Αττική έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές, καθώς εντείνουν το επιδημιολογικό φορτίο τους  και σε καμία περίπτωση το γεγονός δεν είναι φυσικά δυνατόν να καθησυχάσει τους ειδικούς.

Η τελευταία εισήγηση των Λοιμωξιολόγων

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά από μακρά και έντονη συζήτηση, οι λοιμωξιολόγοι αποφάνθηκαν ότι παρά τις δραματικές συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, το πιο ασφαλές είναι να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, ούτε στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τυχόν ανάλογες σκηνές συνωστισμού όπως αυτές που καταγράφηκαν πρόσφατα στο Λονδίνο, ελλοχεύουν τον κίνδυνο ενός τρίτου, σφοδρού κύματος κορωνοϊού στις αρχές του νέου χρόνου.

Η θέση αυτή των ειδικών μοιραία ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που προετοιμαζόταν για το σταδιακό άνοιγμα, σε πρώτη φάση των μικρών καταστημάτων και σε κάποιες μέρες και των μεγαλύτερων. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεν αποκλείεται τελικά, τα μόνα που θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, να είναι τα κομμωτήρια.

Επίσης είναι προφανές ότι επηρεάζει και τις αποφάσεις σε σχέση με την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες κατά την περίοδο των εορτών, καθώς επίσης υπάρχει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού.

Υπό τα νέα δεδομένα, οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα αναβάλλονται το νωρίτερο για το Σάββατο.

Χάθηκε το στοίχημα της εστίασης

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει χαθεί οριστικά το στοίχημα των Χριστουγέννων για όλο τον κλάδο της εστίασης, με την κυβέρνηση να αποφασίζει ότι θα μείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες.

Έως τις 7 Ιανουαρίου, όπως ήδη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, δεν θα λειτουργήσει ούτε ο κλάδος της διασκέδασης με κινηματογράφους, θέατρα και μουσικές σκηνές να παραμένουν κλειστά. Μετά τις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία και τα δικαστήρια, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και οι χώροι μαζικής άθλησης.

141 συνεδριάσεις της επιτροπής

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, περιέγραψε το σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19 όλους αυτούς τους μήνες. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει πραγματοποιήσει 141 συνεδριάσεις, με μέση διάρκεια τις 3,5 με 4 ώρες. «Πάντα καταλήγαμε κάπου. Είτε ομόφωνα είτε πλειοψηφικά», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «σε διάστημα ελάχιστων μηνών διπλασιάσαμε την ικανότητα της χώρας σε διενέργεια ελέγχων», τονίζοντας ότι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί έως και 27.500 ελέγχους σε μία ημέρα.

«Υπομονή, έμεινε λίγος χρόνος από εδώ και πέρα. Και όπως θα έλεγε και ο κύριος Τσιόδρας, το θέμα δεν είναι να αγκαλιάσει ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι, το θέμα είναι να αγκαλιάσει με ασφάλεια ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι τους», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Πρεζεράκος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ είναι στη φάση αναβάθμισης της στρατηγικής στο testing, με περισσότερους ελέγχους. «Εχουν προστεθεί και οι ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου του ιού, τα γνωστά σε όλους μας rapid tests, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα πλέον να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στη λήψη των αποτελεσμάτων και είναι και γενικότερα μια πιο εύκολη διαδικασία, το ίδιο αποτελεσματική.

Βέβαια, να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι υπήρξε μεγάλος προβληματισμός γύρω από τη χρήση των τεστ και είμαστε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σε σχέση με τα τεστ ταχείας δοκιμασίας, τα rapid tests», πρόσθεσε.

Κίνδυνος ανατροπής: Μουδιασμένος ο Β. Κικίλιας, θέτει προτεραιότητες

Το… μούδιασμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα πλήρη στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κίνδυνο που ελλοχεύει η μικρή βελτίωση που έχει παρουσιαστεί τις πέντε εβδομάδες του lockdown να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό είναι στο 83% σε επίπεδο επικράτειας, στο 77% στην Αττική και στο 91% για τη Θεσσαλονίκη.

Ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο που επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, κατόπιν προτροπής του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι η αύξηση κατά 5% σε διάστημα ενός μήνα στις νέες διαγνώσεις που αφορούν στους πολίτες 75 ετών και πλέον, όπως και την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών.

Πρόκειται για ηλικίες που έχουν βαριά επίπτωση του κορωνοϊού και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγή σε Εντατική σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες. Η αρνητική αυτή εξέλιξη προκαλεί μια συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ακόμη οκτώ περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας. Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκρουσε «καμπανάκι» και για τη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, στο σύνολο των 1.677 κρουσμάτων, η Αττική ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τη Θεσσαλονίκη, με 365 και 317 κρούσματα αντίστοιχα. Η Λάρισα επανήλθε στην… τρίτη θέση με 103 περιστατικά, στη Δράμα εντοπίζονται 35 κρούσματα, στην Πιερία 43, στο Κιλκίς 26, στην Πέλλα 55, στην Ημαθία 40 και στη Φλώρινα 25. Οι Σέρρες, επίσης, είναι από τις επιβαρυμένες περιοχές με 52 νέες μολύνσεις χθες.

Προτεραιότητα

«Με αυτά τα νούμερα, το θέμα είναι εάν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα. Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης; Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία;», διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα», πρόσθεσε, και απέστειλε ένα σαφές μήνυμα εν όψει των Χριστουγέννων.

«Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράστασή μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα».

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προέτρεψε ακόμη και η ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων δώρων να αναβληθεί για λίγο καιρό, προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία.

Ο κ. Κικίλιας, πάντως, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», και πρόκειται για τα εμβόλια που αναμένονται με την έλευση της νέας χρονιάς, ενώ κατέληξε ότι «υπάρχει μεν προβληματισμός για τα νούμερα που ακούσατε, αλλά χρειάζεται υπομονή και κουράγιο για την ελπίδα που έρχεται».

 

 

 

εκκλησίεςΕπιτροπή λοιμωξιολόγωνΚομμωτήριαΚορωνοιόςκρούσματαλιανεμπόριομέτρα