Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές γιατί η κινητικότητα των μαθητών και των γονιών θα αύξανε το επιδημιολογικό φορτίο.
Επίσης, η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας λέγοντας ότι η διενέργεια των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη χώρα αποτελούν θετικό παράδειγμα. “Οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι στους εμβολιασμούς και ενεργούν πολύ γρήγορα στο θέμα αυτό”.
Κοντοζαμάνης: Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός
Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό στη χώρα μας τόσο οι καθηγητές όσο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισαν ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού δεν θα είναι υποχρεωτικός, ενώ στην ενημέρωση διευκρινίστηκε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό δεν θα εμβολιαστούν και όσοι εμβολιαστούν θα μπορούν να λαμβάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσα από μια συγκεκριμένη πλατφόρμα. Δεν υπάρχει συζήτηση για το αν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα ή γενικότερα για όσα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση και το επιδημιολογικό φορτίο σήμερα είναι αντίστοιχο με τις αρχές Νοεμβρίου.
Στην Αττική υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων γύρω στο 7-8%, στη Θεσσαλονίκη η μείωση είναι 25% αλλά παρά το γεγονός ότι η συμπρωτεύσουσα συγκλίνει με την Αθήνα, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό.
Και στις δύο πόλεις ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι κάτω από το 1.
Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 ετών και 65+ παραμένουν υψηλές, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές και η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η επιδημία μπορεί να γίνει “εκρηκτική” ανά πάσα στιγμή.
Ο καθηγητής έκανε και μία αναφορά στην πορεία της επιδημίας στην Ευρώπης όπου υπάρχει ύφεση κρουσμάτων και θανάτων. Στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σταθεροποίηση, στη Γερμανία δεν υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας, αλλά μια σημαντική σταθερότητα στα κρούσματα και στην Ιταλία τα κρούσματα είναι υψηλά, όπως και στο προηγούμενο κύμα.
Νίνα Κομνηνού