Σ. Τσιόδρας: Το στίγμα που υπάρχει για τον κορωνοιό μοιάζει με αυτό που υπήρχε και στο AIDS

Μήνυμα κατά του στίγματος των ασθενών με λοιμώδεις μεταδοτικές ασθένειες, έστειλε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι στην αρχή της σταδιοδρομίας του είχε “ζήσει” πρώτα στις ΗΠΑ όπου σπούδαζε και εργαζόταν και αργότερα στην Ελλάδα το στίγμα που βίωναν οι ασθενείς και όπως είπε “το στίγμα «γεννιέται» μαζί με τη διάγνωση για τους οροθετικούς και το βλέπει και σήμερα στην επιδημία του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί”.

«Είναι πολλαπλές οι μορφές βίας που έχω δει αυτούς τους μήνες. Υπήρξε ξενοφοβία, που ήταν έντονη στην αρχή, όταν ο κορωνοϊός ταυτίστηκε με αλλοδαπούς και θεωρήθηκε εισαγόμενος. Καταγράφηκαν επιθέσεις σε επαγγελματίες υγείας. Καταγράφηκε φυσική και λεκτική βία σε ασθενείς με κορωνοϊό. Το στίγμα που υπάρχει σε αυτήν τη νόσο έχει ομοιότητα με αυτό που υπήρχε και στο AIDS» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα γεννούν το στίγμα, είπε ο κ. Τσιόδρας και κάλεσε την κοινωνία και την πολιτεία να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. «Το στίγμα εκθέτει τους ασθενείς σε απομόνωση και στέρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη και τη θεραπεία», τόνισε.

Ο κ. Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη διδακτορική διατριβή τού για το AIDS αλλά και στις ατέλειωτες ώρες που διάβαζε τους τόμους των ιατρικών φακέλων των ασθενών με HIV/AIDS, στις ΗΠΑ. «Υπήρχαν γιατροί που είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία», είπε σημειώνοντας πως ο,τι πιο σημαντικό έχει κατακτηθεί είναι το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην υγεία, στην πρόσβαση στα μέσα που την εξασφαλίζουν.

«Το HIV/AIDS λειτούργησε για όλους τους λοιμωξιολόγους ως πυξίδα, μας καθοδήγησε και σε αυτήν την πανδημία. Όλοι οι γιατροί που ασχολούμασταν με τον ιό αυτό, όπως και με όλους τους ιούς, αισθανόμαστε οικογένεια με τους ασθενείς. Στόχος μας παραμένει η πρόσβαση στη διάγνωση και στη θεραπεία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Και ο καθηγητής καταλήγοντας διατύπωσε την αισιοδοξία του για την έκβαση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «με αλληλεγγύη, σεβασμό και πίστη στην επιστήμη, η ανθρωπότητα θα νικήσει και αυτόν τον ιό».

 

 

ΚορωνοιόςΤσιόρδας