Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας, όλα δείχνουν πως στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα αρθούν κάποια μέτρα και πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, ή ενδεχομένως και ακόμη πιο μετά, κοντά στις ημέρες των εορτών.
Η επιδημία που σταθεροποιήθηκε και παρουσιάζει πτωτική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα -χθες μάλιστα η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μεγάλη πτώση και ήρθε… δεύτερη μετά την Αττική μετά από πολύ καιρό- πρέπει, κατά τους ειδικούς, να δείξει σημάδια σαφέστερης βελτίωσης.
Καθοριστικό για την άρση των μέτρων, θα είναι επίσης, να αποκλιμακωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του. Όλα τα «σκληρά» δεδομένα είναι «στο κόκκινο» ιδιαίτερα οι θάνατοι. Η Ελλάδα πέρασε ακόμη ένα «μαύρο Σαββατοκύριακο» καθώς σε δύο 24ωρα καταγράφηκαν… 219 νέοι θάνατοι.
Στο τέλος της εβδομάδας, οι αποφάσεις του πρωθυπουργού
Έτσι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τον χρόνο άρσης του lockdown. Όλα, πάντως, δείχνουν, ότι ούτε στις 7 Δεκεμβρίου θα αρθεί η καραντίνα, καθώς τα κρούσματα μειώνονται με πολύ μικρό ρυθμό, ενώ θάνατοι και διασωληνώσεις ξεπερνούν κάθε ρεκόρ καθημερινά.
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται μία μείωση των κρουσμάτων της τάξεως του 20%, η οποία δημιουργεί βάσιμες ελπίδες, ότι τουλάχιστον λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι πολίτες θα μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα και να προμηθευτούν τα γιορτινά τους ψώνια.
Πότε θα λήξει η καραντίνα
Από τις παρεμβάσεις που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είναι σαφές ότι ο κ Μητσοτάκης θέλει να βάλει ένα φρένο σε όλη αυτή την συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας – οικονομίας, καθώς δεν είμαστε ακόμα κοντά στην άρση του lockdown.
Και αυτό, γιατί όλα δείχνουν ότι ούτε στη συμπλήρωση ενός μήνα καραντίνας, τα κρούσματα θα έχουν προσεγγίσει το όριο ασφαλείας που θέτουν οι επιστήμονες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ένα μετά το άλλο, τα μέλη της Επιτροπής τάσσονται πλέον και δημόσια υπέρ του ανοίγματος της αγοράς, στις 21 και όχι στις 14 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ισχυρός προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα δημοτικά τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν.
Δεν είναι κλειδωμένη η ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου παρά την καλή πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη Πέμπτη θα γίνει μια συζήτηση της επιτροπής λοιμωξιολογων με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όλα είναι στο τραπέζι.
«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού κ στη θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.
Οι 6 παράμετροι που θα κρίνουν τις αποφάσεις
Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου και βάση των οποίων θα λάβει τις αποφάσεις του, ο πρωθυπουργός είναι :
- Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων,
- Ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων,
- Το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων,
- Ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%
- Το λεγόμενο Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που σύμφωνα με την Καθημερινή είναι περίπου στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη και
- Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.
Κρίσιμη βδομάδα
Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα αποτιμηθεί η επίδραση του lockdown και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό άρσης των μέτρων. Δεν αποκλείεται, όμως, οι ανακοινώσεις να αφορούν απλά σε νέα παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι η 7η Δεκεμβρίου είναι νωρίς ακόμη και για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, εάν συνεχίσει η πτωτική πορεία στα ημερήσια κρούσματα, μεταξύ 14 και 21 Δεκεμβρίου είναι πιθανό ένα μερικό άνοιγμα, έστω κάποιων εμπορικών καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της κλειστής εστίασης και κατά τη διάρκεια των εορτών κερδίζει συνέχεια έδαφος.
Με το βλέμμα στην Πάτρα σήμερα
Το βλέμμα σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, είναι στραμμένο στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα και στην πόλη της Πάτρας, της οποίας είναι πολιούχος. Η Πάτρα αυξάνει το ιικό της φορτίο, όπως και η υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και στο πλαίσιο της αποφυγής περαιτέρω μετάδοσης, οι εορτασμοί γίνονται κεκλεισμένων των θυρών του ναού του Αποστόλου Ανδρέα, που φυλάσσεται από χθες από αστυνομικούς.
Οι ειδικοί φοβούνται να μην συμβεί στην Πάτρα ό,τι προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ωστόσο μετά τη «σκληρή» εμπειρία της συμπρωτεύουσας ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν δραστηριότητες που να επιτρέψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.193 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 247 στην Αττική και τα 235 στη Θεσσαλονίκη. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν η Δράμα με επιπλέον 64 περιστατικά, η Λάρισα με 63 κρούσματα, η Πιερία με 88 νέες μολύνσεις, οι Σέρρες με 49 και τα Τρίκαλα με 45 νέα περιστατικά.
Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά, ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.