Μειώνονται οι πιθανότητες για άρση lockdown στις 7 Δεκεμβρίου - Στις 14 με κωδικό 7 και βλέπουμε...

Όπως όλα δείχνουν, ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι πιθανότητες άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ακόμα και για την επόμενη πιθανή ημερομηνία, στις 14 του μηνός, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αφού οι προβλέψεις για μείωση των κρουσμάτων στο κλείσιμο της τρίτης εβδομάδας της καραντίνας δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι θάνατοι παραμένουν σε σοκαριστικά υψηλά επίπεδα, όπως και οι διασωληνώσεις ενώ μεσούσης της καραντίνας, “κοκκίνησαν” 18 νομοί και περιοχές της χώρας! Τι φταίει άραγε και αντί να μειώνονται συνολικά τα κρούσματα, αυξάνονται επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας; Είναι πιο επικίνδυνος τώρα από ό,τι την περασμένη άνοιξη ο ιός,  ή δεν τηρούνται αρκούντως τα μέτρα του lockdown;

Καταγράφεται μεν, μία μικρή μείωση των κρουσμάτων, αλλά αυτή, είναι πολύ μακριά από εκείνη που είχε προϋπολογιστεί.

Επί του παρόντος, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

Ο κ Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του τα δεδομένα ενός μηνός καραντίνας και θα πρέπει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά ενός ανοίγματος.

Πέρα από τα σχολεία που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι πάμε και για ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.

Λέγεται ότι θα υπάρξει ένας νέος αριθμός, που θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες επιλογές των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο αριθμός 7 και θα αφορά σε μετακίνηση, για αγορές, από τα καταστήματα της λιανικής. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Τις οριστικές αποφάσεις οι οποίες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών, καθώς και στους διασωληνωμένους.

Οι 4 όροι για να ανοίξουν  το λιανεμπόριο και η εστίαση

Μιλώντας στην RealNews ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και παραθέτοντας τις τέσσερις προϋποθέσεις για να ανοίξουν το λιανεμπόριο και η εστίαση, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, θέλοντας να είναι σαφής και ειλικρινής προς τους επιχειρηματίες και τον ελληνικό λαό, θέτει 4 δεδομένα για την εορταστική περίοδο. Τα οποία δεδομένει, είναι τα ακόλουθα:

Δεδομένο 1ο: Η αγορά θα ανοίξει όταν μας το εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας.

Δεδομένο 2ο: Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα (mall).

Η διαφορά τώρα θα είναι ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.

Δεδομένο 3ο: Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες: περιορισμένος αριθμός ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα, τήρηση αποστάσεων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς, σε έναν πεζόδρομο για παράδειγμα.

Δεν πρόκειται δηλαδή τη μια ημέρα να είμαστε σε lockdown και την επόμενη να βγούμε και να πούμε «αυτό ήταν, βγείτε, ξεχυθείτε στους δρόμους και στην αγορά σαν να μην συμβαίνει τίποτε».

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από τώρα ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Δεδομένο 4ο: Αναμφίβολα, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.

Εντείνεται ο προβληματισμός για τον κλάδο της εστίασης

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επισήμαινε δε, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα insider.gr, ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

 

 

LockdownαγοράΆρση lockdownΚορωνοιόςκρούσματακωδικός 7μαγαζιάμέτραχριστουγεννιάτικη αγορά