Σοκ από τους 108 θανάτους - Τρομακτική αύξηση στους διασωληνωμένους - «Μάχη» στις ΜΕΘ-Covid-19

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έφτασε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, σε τριψήφιο νούμερο, καθώς ανήλθε στους 108 νεκρούς με τους ειδικούς να εξηγούν όμως ότι η σοκαριστική αυτή εξέλιξη ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα και τη ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παρέμεινε και σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς καταγράφηκε μια νέα αλλά οριακή αύξηση των διασωληνωμένων, ενώ για μια ακόμη φορά έγινε σαφές ότι β’ κύμα της πανδημίας όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες, δεν υποχωρεί άμεσα.

Τη Δευτέρα, στη διάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.

Στο κόκκινο και πάλι η Θεσσαλονίκη με 606 κρούσματα και ακολουθούν η Αθήνα με 382, η Πέλλα με 140 και η Λάρισα με 117. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του ιού, χθες ανακοινώθηκε το μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στη Βόρεια Ελλάδα, που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία.

Στο 80% η πληρότητα στις Εντατικές της Αττικής ενώ στη Θεσσαλονίκη ήδη άρχισε η εκκένωση δυο κλινικών, οι οποίες θα παραχωρήσουν 300 κλίνες σε ΜΕΘ για να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2311 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

Τα 4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη Λάρισα (117), όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι κατειλημμένα. Δοκιμάζεται και το νοσοκομείο του Βόλου, όπου μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες με τους ειδικούς σάκους εκλιπόντων, η νοσηλεύτρια Ειρήνη Καρακασίλη δηλώνει: «Ελπίζω αυτή η φωτογραφία να αποτελέσει παράδειγμα τους αρνητές της μάσκας και του ιού, που γεμίζει ΜΕΘ και δυστυχώς νεκροτομεία».

Συνολικά 93 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ξάνθη.

Γιατί καθυστερούν «οι καρποί» του δεύτερου lockdown 

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ότι τα μέτρα  έχουν σταθεροποιήσει τον αριθμό κρουσμάτων,  αλλά στον αριθμό των διασωληνωμένων θα καθυστερήσει να φανεί μείωση.

«Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε μεγάλη αστική περιοχή, όπως η Θεσσαλονίκη προκαλεί τεταμένη ενδοοικογενειακή μετάδοση  και η αναμενόμενη βελτίωση  έχει καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα ως και 10 ημέρες», τόνισε ο καθηγητής.

Άλλοι παράμετροι στις  επιπλέον μεταδόσεις εν μέσω lockdown είναι η χαλάρωση, η κόπωση και ίσως ο μεγαλύτερος βαθμός κινητικότητας σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα., πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής και τέλος, επεσήμανε ότι ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων βοηθά μεν στην έγκαιρη διάγνωση αλλά δυσχεραίνει την άμεση εκτίμηση της πορείας της πανδημίας.

 

 

LockdownαποτελέσματαθάνατοιΚορωνοιόςκρούσματα