Πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στο ΕΣΥ, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε στους γιατρούς να συνδράμουν και οι ιδιώτες γιατροί και όσοι προσέλθουν να βοηθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία για 6 μήνες θα έχουν μηνιαία αμοιβή 2000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες, πλήρη ή μερική απασχόληση, αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.
Τόσο το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όσο και όλοι οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, επανέλαβαν την πρόθεση των ιδιωτών ιατρών να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, κάτι που άλλωστε πράττουν από την πρώτη στιγμή μέσα από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα ιατρεία τους.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μέσω του ΔΣ, διατύπωσε ξεκάθαρα την εύλογη επιθυμία των ιδιωτών γιατρών να ενισχύσουν όπου χρειασθεί το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των περιστατικών covid-19, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον ΠΙΣ, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιώτες γιατροί να συμβάλλουν με ταχύτατες διαδικασίες με όλες τους τις δυνάμεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Επίσης στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των υγειονομικών δυνάμεων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό, ενώ η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα είναι ραγδαία.
Γι’ αυτό και ζητήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου των Ιατρικών Συλλόγων στα ΔΣ των Νοσοκομείων, όπως άλλωστε προβλέπεται εκ του νόμου.
Η πρόταση του υπουργού Υγείας
Σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά με εστίαση στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η πρόταση του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε επίσης από τον υπουργό Υγείας να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση αμοιβών αλλά και ενίσχυση ειδικά όσων δίνουν καθημερινά τη μάχη με περιστατικά covid-19.
Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προκειμένου να μη χαθεί ούτε λεπτό, ώστε να μην υπάρχουν τραγικές απώλειες.
Άμεση αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών
Άμεση ήταν η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στην πρόταση του υπουργού Υγείας και σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ένώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει τα εξής:
“Χθες 9/11/20 με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια κλήθηκαν επειγόντως σε τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ του ΠΙΣ και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων. Προτάθηκε από τον υπουργό η σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι για 6 + 6 μήνες (6 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6), με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά (ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Επιμελητή Β’ είναι 1.250 ευρώ), με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές.
Αυτή η ενέργεια αποτελεί συνέχεια των γνωστών σχετικών θέσεων του προεδρείου του ΠΙΣ και παρόμοιας νομοθετικής ρύθμισης που είχε ισχύσει την άνοιξη, με την διαφορά πως η διάρκεια της προβλεπόμενης σύμβασης τότε ήταν μόνο για 2 + 2 μήνες.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών σε μόνιμες θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χτυπάει περαιτέρω τη μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Παραπέμπει στις καλένδες τόσο τις μόνιμες προσλήψεις όσο και την μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών. Ταυτόχρονα ανοίγει και με αυτή την ρύθμιση, διάπλατα τον δρόμο των “Συμπράξεων” μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών πάντα φυσικά σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας.
Αντί για μπλοκάκια στα νοσοκομεία η κυβέρνηση όφειλε (όπως ζητούσαμε από την Άνοιξη) να εντάξει υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά τους ιδιώτες γιατρούς σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Θα εξαντλήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να το αποτρέψουμε.
Ο Υπουργός Υγείας τη στιγμή που εξακολουθεί να περιφρονεί τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας, την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και έχει διακόψει από τον Μάρτιο την επικοινωνία μαζί τους, συζητά με άλλους προνομιακούς (προφανώς πιο βολικούς για τον ίδιον) συνομιλητές, θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ.
Η κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών”.