Οι μετασεισμικές αβρότητες του Ερντογάν, όταν ανταποκρίθηκε στην κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά την φονική σεισμική δόνηση σε Σάμο και Σμύρνη, δεν είχαν διάρκεια, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφει άμεσα στην επιθετική τακτική του, εκδίδοντας την έβδομη κατά σειρά Navtex, που βγάζει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, στο δοκιμαζόμενο Αιγαίο.
Η Τουρκία ανανέωσε την Navtex για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis αργά το βράδυ του Σαββάτου.
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 012101Z NOV 20 TO 142059Z NOV 20 IN AREA BOUNDED BY;
1) 36 10.73 N-028 28.79 E
2) 33 48.30 N-029 56.30 E
3) 33 44.26 N-029 14.92 E
4) 35 34.80 N-028 08.78 E
5) 35 34.84 N-028 28.81 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 142059Z NOV 20.
Έντονη η αντίδραση της Αθήνας: Διάβημα διαμαρτυρίας και αντι-Navtex
Με διάβημα διαμαρτυρίας και αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας, η οποία παρατείνει κι άλλο τις παράνομες Νavtex του Οruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.
»Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές. Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.
»Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στέλιος Πέτσας:«Κάποτε η διπλωματία των σεισμών οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Σήμερα η διπλωματία των Navtex οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση»
Αναφερόμενος στην νέα τουρκική Navtex ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η “διπλωματία των σεισμών”, οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί».
Επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. «Ας λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να είναι αυτό μια αφετηρία συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς όλης της Ανατολικής Μεσογείου» είπε και προσέθεσε «εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό. Αγγίζει στο σύνολό τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με το μεταναστευτικό, είτε με την οικονομική συνεργασία. Και, επιτέλους, υπάρχει ένα πλαίσιο στο τραπέζι που μπορεί να ωθήσει και την Τουρκία σε μία πιο λογική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες».
Τέλος αναφερόμενος στα παλιά ακατοίκητα κτίσματα είπε ότι «το θέμα αφορά, όχι μόνο τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά και τις ιδιοκτήτες διατηρητέων, που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος για την ανακαίνιση των σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων που έχουν. Και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία πάρα πολλών».
«Είχαμε ξεκινήσει συνεργασία με το ΤΕΕ, τον κορυφαίο επιστημονικό επιμελητήριο των μηχανικών, έχει γίνει προεργασία και ελπίζουμε να προχωρήσει γρήγορα. Ας είναι αυτή η στιγμή -η δραματική και συγκλονιστική- η αφορμή να γίνει κάτι καλό», κατέληξε ο κ. Πέτσας.