Εφιαλτικές προβλέψεις: Στα 4.000 ημερήσια κρούσματα, ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα

Επανειλημμένα πλέον, οι δημόσιες τοποθετήσεις των ειδικών προοιωνίζονται τα χειρότερα, καθώς στις εκτιμήσεις τους, καταγράφεται η πιθανότητα, να φτάσουν στην Ελλάδα, ακόμα και στα 4.000 κρούσματα ημερησίως και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών.

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι πλέον δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα και ένα γενικό lockdown, πολύ νωρίτερα από όσο το υπολογίζαμε, με τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός, μέτρα προβλεπόμενης διάρκειας ενός τουλάχιστον μήνα, να διακόπτονται πιθανώς, ακόμη και με την επιβολή εκείνου, που όλοι απεύχονται: Ενός νέου καθολικού lockdown.

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων πλέον, ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε εντατικές διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων, καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Και αυτό, γιατί τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, καταγράφονται διαφορετικές απόψεις για τα μέτρα αλλά και για τον συνολικό χειρισμό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται σκληρότερα μέτρα. Και μεταξύ των επιστημόνων, ωστόσο, καταγράφονται διχογνωμίες.

Από την μία υπήρξε μερίδα ειδικών τάσσεται υπέρ των πιο σκληρών μέτρων, καθώς μερικοί πρότειναν λουκέτο όχι μόνο στην εστίαση, αλλά και σε γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής για λίγες μέρες, με σκοπό να μειωθούν κατακόρυφα τα κρούσματα.

Η άλλη πλευρά προτείνει πιο στοχευμένα μέτρα που επικεντρώνονται κυρίως στην εστίαση και στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις πορτοκαλί περιοχές.

Αν φτάσουμε στα 4.000 κρούσματα ημερησίως, δεν θα περιμένουν 12 μέρες για την επιβολή ακόμη πιο αποφασιστικών μέτρων

Την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα ότι αν έχουμε 4 χιλιάδες κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Παράλληλα, δήλωσε πως η πρόταση τους είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους και μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.

Επίσης όπως ανέφερε η Επιτροπή προσπαθεί να περιοριστούν οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές σε άλλες περιοχές για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Τόνισε ότι αν δεν αποδώσουν τα μετρά που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, το επόμενο βήμα ίσως να είναι ένας είδος lockdown με κλείσιμο επιχειρήσεων και εστιατορίων.

Ανέφερε ακόμη ότι αλλάζει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, οι ζώνες θα μείνουν τρεις και θα καταργηθούν οι κίτρινες περιοχές.

Τα έξι μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι και που πιθανότατα, ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

  •  Κλείσιμο εστιατορίων-μπαρ στις 21.30 ή 10.00 μ.μ.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων (στις πορτοκαλί περιοχές).
  • Μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε όλη την επικράτεια.
  • Αύξηση τηλεργασίας.
  • Τηλεκπαίδεση στα πανεπιστήμια.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων σε άλλους δήμους.

«Καμπανάκι»: Στο 100% η πληρότητα σε ορισμένες ΜΕΘ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και «πρόσωπο» της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, προειδοποίησε ότι στο «κόκκινο» έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με CoViD-19, λέγοντας, μάλιστα, ότι στην Αττική η πληρότητα είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία είναι ήδη 100%.

Όπως επισημαίνει το iatronet.gr, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή έχει ως εξής:

  • Δυτική Μακεδονία: 100%
  • Κεντρική Μακεδονία: 46%
  • Ήπειρος: 40%
  • Αττική: 61%
  • Θεσσαλονίκη: 60%
  • Θεσσαλία: 40%

Στις 28 Οκτωβρίου, η κάλυψη των απλών κλινών CoViD-19 βρισκόταν στο 33%. Στις κλινικές CoViD-19 γίνονται περίπου 95 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, ενώ 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Το 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ CoViD-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει μία σχετική ύφεση της διασποράς. Ανησυχητική παραμένει στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7% και ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα θετικά στον ιό τεστ είναι πάνω από 9%. Στην Αττική, η θετικότητα είναι 5,7%, ενώ ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στην Επικράτεια.

 

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΑυστηρότερα μέτραγενικό Lockdownειδικοίημερήσια κρούσματαΚορωνοιόςκυβερνητικές αποφάσειςπιέσειςπροβλέψεις