Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 40% των κρουσμάτων στην Αττική - Εισηγήσεις για διαλείμματα μάσκας στα σχολεία

Κατά 40% αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα στο λεκανοπέδιο Αττικής, δήλαδη σήμερα Παρασκευή 23/10 ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι αν και φαίνεται ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα στην Αττική γιατί αποτελούν το 1/3 των καθημερινών λοιμώξεων, υπάρχει ανάλογη αύξηση στην υπόλοιπη χώρα.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό, έκανε λόγο για μία ώση, η οποία διπλασίασε τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει επιθετική αύξηση.

Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, με επίκεντρο τη
Βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Κοζάνη, την Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη και τώρα στις Σέρρες.

Ο κορωνοιός πλήττει σε αυτό το δεύτερο κύμα την ηλικιακή ομάδα των 19-40 ετών. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γ. Μαγιορκίνης, οι νέοι 19-40 ετών μολύνονται έως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν πολύ, να χρησιμοποιούν τη μάσκα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να προστατεύουν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.
“Η μάσκα είναι το εμβόλιο μας” είπε χαρακτηριστικά γιατί έχει μεγαλύτερο ποσοστό προστασίας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στις ηλικίες των 16-29 ετών, ενώ στις ηλικίας άνω των 60 ετών είναι μόνο το 6%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής είπε ότι η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων περιμένει εισηγήσεις από τους παιδιάτρους για το αν είναι δυνατόν να καθιερωθεί στα σχολείο το διάλειμμα μάσκας για τα παιδιά προκειμένου να ξεκουράζονται.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.300.000 αντιγριπικά εμβόλια και έχουν χορηγηθεί 1.700.000 , εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο έχει γίνει σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

ΚορωνοιόςΜαγιορκίνης