Γιατί δεν παίρνει θέση η Γερμανία, για τους νέους «χάρτες του Ερντογάν»

Στη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 (SAR) παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία.

Δεν παίρνει θέση

Χωρίς να παίρνει επί της ουσίας θέση το Βερολίνο επισημαίνει πως η σύμβαση «προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους.» Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, ότι «η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων.»

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων».

Στην… άμυνα η Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων

Το τουρκικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης καταγγέλλει σε επιστολές του προς τους ομολόγους του στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Χάικο Μάας ο κ. Δένδιας ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να μη δοθούν άδειες εξαγωγής που αφορούν στρατιωτικό υλικό όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και την αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Σε μια πρώτη αντίδραση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων». Ενώ όπως διαβεβαιώνει, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η απόφαση χορήγησης αδειών εξαγωγής, λαμβάνεται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας».

Νέα τουρκική αντι-Navtex αργά χθες το βράδυ

  • Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο είναι ρεαλιστική η προσδοκία της Αθήνας για μία ουσιαστική αντίδραση από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ακόμα και χθες, η γερμανική προεδρία επέμεινε στην τακτική των ίσων αποστάσεων, ενώ η Κομισιόν αρκέστηκε να επισημάνει ότι έχει λάβει την επιστολή της Ελλάδας.

Οι επόμενες κρίσιμες ώρες 

Μέχρι αύριο, οπότε και λήγει η παράνομη τουρκική Navtex, θα φανούν οι προθέσεις του Ερντογάν:

  • Θα πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο, όπως δεν αποκλείουν στρατιωτικές πηγές; ΄Η θα αφήσει για άλλη στιγμή την κορύφωση των προκλήσεων;
  • Και τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή  Ένωση, αν κράτος – μέλος της κινδυνεύσει με πόλεμο από την Τουρκία; Θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο παρατηρητή;

Η Αθήνα θα πιέσει πολύ και στο πεδίο των διμερών σχέσεων. Η συνέχεια θα δείξει ποιος θα κερδίσει αυτόν τον γύρο του ιδιότυπου “μπρα ντε φερ”, μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

ΓερμανίαΕΛΛΑΔΑεξαγωγές όπλων στην Τουρκίατουρκική αντι-NavtexΧάρτες Ερντογάν