Εφετείο: Εκλιπαρούν για αναστολές ποινών οι Χρυσαυγίτες - Δευτέρα ή Τρίτη η απόφαση για τις φυλακίσεις

Από τις 10.30 το πρωί θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία των αιτημάτων των καταδικασθέντων προκειμένου να πετύχουν να μην εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για την αιματηρή δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο η σημερινή διαδικασία να οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους , γεγονός που απαιτεί αρκετό χρόνο.

Πιθανότερο θεωρείται να ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή την Δευτέρα, ή ενδεχομένως και την Τρίτη.

Η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε κυρίως στις αιτήσεις ανασταλτικού από τα μέλη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν και για επιπλέον πράξεις και μερικούς πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Η “πληρωμένη απάντηση” της Προέδρου στον Μπαρμπαρούση

Τον ηλικιωμένο πατέρα του, πήγε ως μάρτυρα υπεράσπισης στο Δικαστήριο προκειμένου να ζητήσει την αναστολή της ποινής του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, εκ των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, ήρθε υποβασταζόμενος από τον πρώην βουλευτή, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

«Μένει μαζί μας από τότε που δεν βγήκε βουλευτής. Ήταν παντρεμένος, χώρισε, δεν τα βρήκαν. Τα παιδιά του μένουν με τη μητέρα τους, είναι 8,9 και 10 χρόνων. Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Έχει διατροφή 1.500 ευρώ βοηθάμε κι εμείς, καμία κότα, κάνα αυγό. Εγώ είμαι τελειωμένος αν μπει φυλακή”, κατέθεσε.

Η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη τον ρώτησε τότε: “Όταν ήταν βουλευτής και διέμενε ‘στην Αθήνα, εσάς ποιος σας κοίταζε;”

“Όταν ήταν βουλευτής στην Αθήνα μέχρι το 2017 τον Μάιο εγώ δεν είχα πρόβλημα. Τον Σεπτέμβριο του ’17 χειροτέρεψε το πρόβλημα όρασής μου.  Η γυναίκα μου έχει κι αυτή προβλήματα υγείας. Οικονομικά μας βοηθάει ο γιος μου. Ούτε τη διατροφή για τα παιδιά του θα μπορεί να δώσει, ούτε εμένα να βοηθήσει. Θέλω 2-3 ταξί το μήνα να κατεβαίνω από το το χωριό στην Αθήνα”, είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

“Πηγαίνετε”, συνέχισε η Πρόεδρος.

“Μπορώ να αποχωρήσω κι εγώ”, ρώτησε τότε την Πρόεδρο ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και εκείνη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα. Ό,τι κρίνετε».
Ο καταδικασθείς αποχώρησε τότε, μαζί με τον πατέρα του.

Η υπερασπιστική γραμμή

Η υπεράσπιση με την εξέταση μαρτύρων και την νομική επιχειρηματολογία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα αιτήματα των κατηγορουμένων, θέτοντας θέματα που αφορούν τόσο την προσωπικότητα κάθε αιτούντα ώστε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος κ.α όσο και της βλάβης που θα επέλθει από την κράτηση.
Έτσι η “βεντάλια” που ανοίγεται στο δικαστήριο περιέχει την παράθεση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων, σωρεία πληροφοριών για την οικογενειακή κατάσταση καθενός καθώς και άλλων που αφορούν ζητήματα υγείας.

Ξαφνικές “φιλίες” με αλλοδαπούς

Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται οι καλές σχέσεις με τα παιδιά, στις περιπτώσεις διαζευγμένων, η υγεία των γονιών, η αγαστή συνεργασία με αλλοδαπούς και άλλα.
Σε αυτήν την υπερασπιστική γραμμή, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη, που καταδικάσθηκε σε 7ετή κάθειρξη, καθώς ήταν η πληροφοριοδότης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ενημέρωνε τη “Χρυσή Αυγή”, για τις κινήσεις της Αστυνομίας, ώστε να συντονίζει αναλόγως την δράση της.
Η Βενετία Πόπορη  κάλεσε μάρτυρα, διερμηνέα Πακιστανικής υπηκοότητας με τον οποίο γνωρίστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά, σε δίκη συμπατριωτών του.

Άλλοι απίστευτοι λόγοι, για να αποφύγουν τη φυλακή

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Πειραιά Νίκου Κούζηλου (ποινή επτά ετών), που τόνισε πως ο θείος του πρέπει να μείνει εκτός φυλακής γιατί είναι ο μόνος που φροντίζει την οικογένεια και το ανήλικο παιδί του, ενώ η αρραβωνιαστικιά του Γιάννη Καζαντζόγλου, του συνοδηγού του Γ. Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (ποινή 10 έτη και 2 μήνες), ζήτησε με δάκρυα στα μάτια από τους δικαστές να δείξουν επιείκεια και να λάβουν υπόψη πως είναι έγκυος και ο κατηγορούμενος φροντίζει ήδη τα δύο παιδιά της από προηγούμενο γάμο.

Μία φίλη του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γ. Πατέλη (ποινή 10 έτη και 2 μήνες) μίλησε για πολύ ευγενικό άνθρωπο, με τον οποίο έχουν ιδρύσει μαζί ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα για να βοηθούν τους άπορους. «Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για τον Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως ο Γ. Πατέλης έχει γράψει ακόμη και χιπ χοπ τραγούδι κατά της βίας.

Υπέρ του άλλου «πυρηνάρχη» που καταδικάστηκε σε υψηλή ποινή, αυτόν του Περάματος (Τάσο Πανταζή, ποινή 12 ετών), κατέθεσε ένας αλλοδαπός συνάδελφός του, που τόνισε πως δεν έχει επιδείξει καθόλου επιθετική συμπεριφορά, ενώ αντίστοιχη ήταν η κατάθεση του Πακιστανού διερμηνέα των Δικαστηρίων Πειραιά, που κατέθεσε υπέρ της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη (ποινή 7 έτη και 4 μήνες).

Οσον αφορά τους δράστες της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν, Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργιόπουλο (ποινή 6 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση), οι δικηγόροι τους τόνισαν πως ήδη έχουν εκτίσει την ποινή για την ανθρωποκτονία. (Το Εφετείο τούς είχε επιβάλει ποινή 21 ετών, αφού τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και είχαν αποφυλακιστεί μετά από περίπου 7 έτη.) «Ηταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια (sic) με τον Πακιστανό», ανέφερε ο δικηγόρος του Χ. Στεργιόπουλου, Αντ. Φούσας.

Οι καταδικασθέντες για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, Β. Σιατούνης και Αθ. Στράτος, που έχουν καταδικαστεί σε επιπρόσθετη ποινή 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μίλησαν αυτοπροσώπως, δηλώνοντας πως παρέμειναν ήδη στη φυλακή 4,5 χρόνια για την επίθεση. «Είναι δύσκολο για τη μητέρα μου δεύτερη φορά να δει το παιδί της να πηγαίνει στη φυλακή, δεν μπορώ να της εξηγήσω και το λόγο, να σας πω την αλήθεια. Είναι στο κρεβάτι από την προηγούμενη βδομάδα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ανέφερε ο Β. Σιατούνης.

«Εάν τυχόν δοθεί αναστολή στους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά των πελατών μας, αλλά και στους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, θα είναι μαχαιριά για αυτούς και τη Δικαιοσύνη», σχολίασε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων Θ. Καμπαγιάννης, με τον άλλο συνήγορό τους, Κ. Παπαδάκη, να προαναγγέλλει πως θα ασκήσει έφεση και θα ζητήσει βαρύτερη καταδίκη για τους δράστες (το δικαστήριο επέβαλε ποινές 7-10 έτη).

Να μη δοθεί αναστολή ζήτησαν και οι δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπου οι δράστες τιμωρήθηκαν με ποινές 3,5-6 ετών (εξαίρεση ο Τ. Πανταζής που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 12 ετών, αλλά εμπλέκεται και στην επίθεση στους Αιγύπτιους).

Υπενθυμίζεται, πως ο μόνος που δεν ζήτησε αναστολή ήταν ο δικηγόρος του Γ. Ρουπακιά, για τον εντολέα του οποίου, η απόρριψη ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά την ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 14 έτη, που του επιβλήθηκε.

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Στη σημερινή Συνεδρίαση, η οποία ξεκινά στις 10:30, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές.
Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα  της Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, για την πρόταση της.
Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί, θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης .
Με την ολοκλήρωσή τους, το Δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφτεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής .

 

 

Αναστολές ποινώνΒενετία Πόπορηδίκη Χρυσής ΑυγήςΕισαγγελέας Αδαμαντία ΟικονόμουΕπιχειρήματαεφετείοΚωνσταντίνος ΜπαρμπαρούσηςΠρόεδρος Μαρία Λεπενιώτηυπερασπιστική γραμμή