Ισόβια συν 10 στον Ρουπακιά - 13 σε Μιχαλολιάκο & σκληρό πυρήνα - Ό,τι πρότεινε η εισαγγελέας & στους υπόλοιπους

Πέντε λεπτά πριν από τη μία το μεσημέρι τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις αποφάσεις του, επί των ποινών, στους καταδικασθέντες για συμμετοχή στην -εγκληματική οργάνωση με απόφαση και της Δικαιοσύνης- Χρυσή Αυγή.

Η Πρόεδρος της ιστορικής δίκης, ανέβηκε στην Έδρα και αφότου εκφώνησε τα ονόματα των καταδικασθέντων, εκ των οποίων ελάχιστοι παρίσταντο, ανακοίνωσε τις ποινές, που τους επιβάλλονται.

Οι ποινές για τους καταδικασθέντες της Εγκληματικής Οργάνωσης ΧΑ

Στον Ρουπακιά τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, επιβλήθηκαν οι ανώτατες προβλεπόμενες ποινές: Ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία, συν 10 έτη, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Ρουπακιάς που για ακόμη μία φορά απουσίαζε τιμωρήθηκε με ισόβια για την δολοφονία του  Φύσσα και με 10 χρόνια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  Ο συνεργός του Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνοδηγός του, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για συνέργεια στη δολοφονία και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Μιχαλολιάκος μαζί με άλλα πέντε στελέχη της Χρυσής Αυγής (Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος), τιμωρήθηκαν με 13 χρόνια φυλακή ενώ 10 χρόνια φυλακή επιβλήθηκε στον Ματθαιόπουλο.

Το Δικαστήριο δεν ξεχώρισε τον Μιχαλολιάκο ως κύριο ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, επιβάλλοντάς του, την ανωτάτη των ποινών, ήτοι 15 έτη και υιοθέτησε όπως και για τους υπολοίπους που κρίθηκαν ένοχοι, την εισαγγελική πρόταση.

Στους υπόλοιπους καταδικασθέντες που δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλε ποινή 6 ετών, ενώ για εκείνους που έγινε δεκτό ελαφρυντικό, οι ποινές σαφώς χαμηλότερες, ξεκινούν από τα 2 έτη.

Οι ανώτατες προβλεπόμενες ποινές, επιβλήθηκαν μόνο στον Ρουπακιά.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να μην χορηγηθούν ελαφρυντικά στην πλειοψηφία των ενόχων για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή των βαρύτερων ποινών στον «σκληρό» ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής, κάτι το οποίο ωστόσο δεν συνέβη.

Αναλυτικά οι ποινές:

Ο Μιχαλολιάκος μαζί με άλλα πέντε στελέχη της Χρυσής Αυγής (Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος) τιμωρήθηκαν με 13 χρόνια φυλακή ενώ 10 χρόνια φυλακή επιβλήθηκε στον Ματθαιόπουλο.

Οι Ηλιόπουλος και Κούζηλος καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Ζησιμόπουλος, Γρέγος, Μπραμπαρούσης, Ζαρούλια και Κουκούτσης καταδικάζονται σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Πέντε χρόνια φυλακή στους  πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό (Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας

Ο Ρουπακιάς που για ακόμη μία φορά απουσίαζε τιμωρήθηκε με ισόβια για την δολοφονία του  Φύσσα και με 10 χρόνια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  Ο συνεργός του Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνοδηγός του, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για συνέργεια στη δολοφονία και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Συνοπτικά οι επιβληθείσες ποινές:

Για την δολοφονία Παύλου Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξη, για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”.

Οι έτεροι συνεργοί Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα τιμωρήθηκαν με: 

– Ι. Άγγος: 7 έτη
– Α. Αναδιώτης: 6 έτη
– Γ. Δήμου (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
– Ε. Καλαρίτης: 7 έτη
– Ι. Β. Κομιανός: 7 έτη
– Κ. Κορκοβίλης: 7 έτη
– Α. Μιχάλαρος: 7 έτη
– Γ. Πατέλης: 8 έτη
– Γ. Σκάλκος (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
– Γ. Σταμπέλος: 7 έτη
– Λ. Τσαλίκης: 7 έτη
– Αθ. Τσορβάς: 7 έτη
– Ν. Τσορβάς: 7 έτη
– Χρυσαφίτης: 6 έτη

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 χρόνια & 1χρόνος
Γιάννης Λαγός: 13 χρόνια συν ένας χρόνος & 6 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 & 1 χρόνος
Χρήστος Παππάς: 13 & 6 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 χρόνια
Γιώργος Γερμενής: 13 χρόνια συν 1 χρόνος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 χρόνια

Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, (πρώην βουλευτές)

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 χρόνια
Μιχάλης Αρβανίτης: 5 χρόνια
Αντώνης Γρέγος: 6 χρόνια
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 χρόνια
Ελένη Ζαρούλια: 6 χρόνια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 χρόνια
Νίκος Μίχος: 5 χρόνια & 2 χρόνια για παράνομη οπλοκατοχή
Κώστας Μπαρμπαρούσης: 6 χρόνια
Στάθης Μπούκουρας: 5 χρόνια & 1 χρόνο για παράνομη οπλοκατοχή
Νίκος Κούζηλος: 7 χρόνια
Δημήτρης Κουκούτσης: 6 χρόνια

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων τιμωρήθηκαν οι:

-Αγριογιάννης Δημήτρης: 6 έτη
-Ευγενικός Μάρκος: 6 έτη
-Μαρίας Θωμάς: 6 έτη
-Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος: 6 έτη
-Πανταζής Αναστάσιος: 8 έτη

Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ τιμωρήθηκαν οι:

-Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
-Καστρινός Ιωάννης: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
-Πανταζής Αναστάσιος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
-Χατζηδάκης Χρήστος Αντώνιος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, στη συνέχεια

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συγχώνευση των ποινών, το δικαστήριο θα φτάσει στο τρίτο και κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας, εξετάζοντας εάν οι καταδικασθέντες δικαιούνται ή όχι αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Εν ολίγοις, θα αποφασίσει εάν πρόκειται να οδηγηθούν στις φυλακές ή όχι και ποιοι εκ των 57 καταδικασθέντων.

Η συνέχεια της διαδικασίας για τις συγχωνεύσεις των ποινών και τις αναστολές, και σήμερα αναμένεται να είναι πολύωρη.

Είναι μάλλον απίθανο, να έχουμε απόφαση επί των αναστολών εντός της ημέρας.

Κάποιοι εκ των συνηγόρων χαμηλότερων ποινών, πιθανολογείται, ότι θα καταθέσουν αίτημα ακόμα και για έκτιση ποινών των πελατών τους, με το λεγόμενο “βραχιολάκι”.

Η διαδικασία έως τις τελικές αποφάσεις και την ολοκλήρωσή της, αναμένεται, όσο και να διαρκέσει με αμείωτο ενδιαφέρον.

Έτοιμη για συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ.

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», τόνισαν, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών που επιβάλει το Δικαστήριο, στους καταδικασθέντες για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μια υπόθεση, που έχει πολιτικό, κοινωνικό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα, ενώ έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Σημειώνεται, ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

To σχόλιο των δικηγόρων για τις ποινές

«Οι ποινές για διεύθυνση εγκληματική οργάνωση τείνουν προς την ανώτερη, είναι μια υψηλή ποινή. Για τα επιμέρους κακουργήματα είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες. Η απόφαση για την αναστολή είναι κρίσιμη για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα», δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθανάσιος Καμπαγιάννης.

«Το δικαστήριο πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την πράξη του καθενός», τόνισε με τη σειρά του Κώστας Παπαδάκης. «Όσον αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αγγίζουν τα ανώτατα», συμπλήρωσε και τόνισε ότι: «για τους συνεργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες οι ποινές είναι χαμηλές. Είναι αδιανόητο άνθρωποι που προσπάθησαν να σκοτώσουν να φεύγουν με επτάμισι χρόνια, όπως και η αστυνομικός που βρέθηκε στο σπίτι της ολόκληρο οπλοστάσιο να τιμωρείται με το ελάχιστο της ποινής».

 

 

δικαστήριοδίκηεγκληματική οργάνωση Χρυσή ΑυγήποινέςΠρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη