Τραγικός ο μέχρι τώρα απολογισμός της κακοκαιρίας «Ιανός»: 3 τα θύματα & 2 οι αγνοούμενοι

Η κακοκαιρία «Ιανός», η οποία «σάρωσε» περιοχές της χώρας μας τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, άφησε πίσω της ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και θύματα. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν σήμερα το πρωί ακόμη ένα νεκρό και συγκεκριμένα τον 62χρονο που αναζητούσαν στην Καστανιά Καρδίτσας. Εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού του και τον καταπλάκωσε.

Λόγω τις έντασης των φαινομένων, έχουν σημειωθεί τεράστιες ζημιές σε χωράφια, σπαρτά, σπίτια, καταστήματα, ηλεκτροδότηση, οχήματα κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναμένουν την κυβερνητική στήριξη με άμεσες αποζημιώσεις ώστε να «επουλώσουν» τις «πληγές» τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η Θεσσαλία, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, τη στιγμή που το φαινόμενο δείχνει να έχει μεταφερθεί προς την Κρήτη από χθες.

Τα δύο θύματα που εντοπίστηκαν χθες

Όσον αφορά τα δύο θύματα που εντοπίστηκαν χθες, πρόκειται για έναν άνδρα κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιος του καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστός ακόμα ένας θάνατος. Η πρώτη νεκρή από τον κυκλώνα στη χώρα μας καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων. Πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από την ορμή του.

Οι δύο αγνοούμενοι

Η Πυροσβεστική μέχρι και αυτή την ώρα πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό :

-Tης 43χρονης οδηγού του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες, αλλά όχι και η ίδια.
-Ενός βοσκού που αγνοείται στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Καταιγισμό κλήσεων έχει δεχθεί η Πυροσβεστική

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και των επιπτώσεων τους.

Στην Κεφαλονιά ο Ν. Χαρδαλιάς

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου αφού ήλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας, συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

«Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη και τόνισε ότι «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, τα δίκτυα της ύδρευσης και τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικών δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας». Ακόμα ο υφυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της». Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

θύματακακοκαιρία Ιανός