Κακοκαιρία «Ιανός»: Ποιες περιοχές αναμένεται να πλήξει-Αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι πολίτες

Έκτακτη ενημέρωση έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για την κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να πλήξει, από το απόγευμα της Πέμπτης, περιοχές της χώρας.

O κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών στις περιοχές που αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της η κακοκαιρία «Ιανός», και εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας». Ανέφερε ότι μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί, λόγω της κλιματικά αλλαγής.

Σε ποιες περιοχές αναμένεται να εκδηλωθεί

«Το φαινόμενο θα πλήξει, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης, τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα.Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο, δε, είναι πιθανό να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ παράλληλα έδωσε τρεις βασικές οδηγίες. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε συγκεκριμένα:

«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου αναμένεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.

 

ενημέρωσηκακοκαιρία Ιανόςμέτρα προστασίαςΝίκος Χαρδαλιάς