Η κλιμακούμενη προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα, για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ Κρήτης και Ρόδου, με την Ελλάδα να διαμηνύει στον Τούρκο πρόεδρο, “ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις”.
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια»
Σταθερή και ξεκάθαρη θέση διατηρεί η Αθήνα, που δεν ακολουθεί τον κατήφορο του τούρκου προέδρου, απαντώντας στις απειλές και της νουθεσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» είναι η απάντηση στο νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προχώρησε σε προσβλητικές δηλώσεις τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και κατά του Εμμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας μάλιστα τους λαούς τους ότι οι ηγέτες τους είναι ανίκανοι και θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες (Σκάϊ ) κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Αθήνα δεν στέκεται στις δηλώσεις Ερντογάν, καθώς είναι αντιφατικές, αφού τη μια ζητά διάλογο και την άλλη προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις.
Ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις επόμενες μέρες αν η Τουρκία θα διαλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, ή θα συνεχίσει σε αυτόν των προκλήσεων.
«Αλλιώς τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η Τουρκία χωρίζει σε οικόπεδα τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) έχει χωρίσει σε οικόπεδα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και διεκδίκησε από την Τουρκία τις απαιτούμενες «άδειες» για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες κοντά στα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων σε Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, στη βάση της αυθαίρετης τουρκικής θέσης ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να υλοποιήσει η Άγκυρα το σχέδιό της. Εφόσον τουρκικό πλοίο επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε θαλάσσια περιοχή που ορίζεται από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, τα πράγματα μπορεί να φτάσουν στα άκρα.
Και αυτό, γιατί:
- Είναι τελείως διαφορετικό να πλέει το Oruc Reis γύρω από το Καστελόριζο, δηλαδή σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ και εντελώς διαφορετικό να επιχειρεί σε ελληνική ΑΟΖ με βάση διακρατική συμφωνία.
- Σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικού δικαιώματος με τέτοιους όρους, δηλαδή με ευθεία προσβολή διεθνούς και εθνικού δικαίου, το πρωτόκολλο αντίδρασης προβλέπει προειδοποίηση και μετά απώθηση. Η απώθηση μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο, του οποίου η έκβαση είναι αδύνατο να προβλεφθεί.
Ο Ερντογάν αγνοεί τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για κυρώσεις
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Ερντογάν θα προχωρήσει, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για κυρώσεις. Η περιοχή που έχει επιλέξει είναι μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και το επικίνδυνο διάστημα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η εμπρηστική ρητορεία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κλιμακώνεται παρόλο που πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής και όχι στρατιωτικής λύσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου, ενώ οι προσπάθειες του Τραμπ να πετύχει εκτόνωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν έχουν αποδώσει. Πόσο μάλλον η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ.