Η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο απειλείται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται από χθες Δευτέρα, σε έκρυθμη κατάσταση με το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να έχει απλώσει καλώδια, από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.
Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες το πλαισιώνουν σε κοντινή ακτίνα, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό και κινείται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τακτικά παραβιάζοντάς την.
Η περιοχή πάντως όπου κυρίως πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ερώτημα είναι ωστόσο εάν από εκεί και πέραθα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ – κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά – με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκική προπαγάνδα.
Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας έτσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.
Πέραν όμως, από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.
“Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”, οι κινήσεις της Ελλάδας
Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν πως η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Παράλληλα και ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε από νωρίς τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά τη NAVTEX η οποία είχε παρανόμως εκδοθεί στις 7 το πρωί.
Μάλιστα όταν το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος εισήλθε σε βάθος 10 ν.μ. εντός του ορίου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα εκεί πολεμικά πλοία της χώρας μας έστελναν συνεχή, ανά περίπου 15΄ μηνύματα, με τα οποία ζητείτο η απομάκρυνσή του από την περιοχή.