Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Στα όρια του κόκκινου συναγερμού, εδώ και μερικές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καθώς μέρα με τη μέρα τα κρούσματα του κορωνοϊού, στην Ελλάδα αυξάνονται. Οι ίδιοι δε, σχολιαστές, που στο πρόσφατο μόλις παρελθόν επαινούσαν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τώρα θεωρούν ότι κάτι δεν πήγε καλά μετά την άρση του lockdown.

  • “Απελευθερώθηκε ο τουρισμός χωρίς κανόνες και δόθηκε ώθηση στην οικονομία μέσα από το ξεχαρβάλωμα του πλαισίου περιορισμού της πανδημίας”, λένε.

Στην κυβέρνηση χτυπούν συνεχώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων, την επιβολή πρόσθετων μέτρων, την καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων των συναρμόδιων υπουργών υπό την προεδρία του, τρεις φορές την εβδομάδα.

Αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα ακόμη πιο δυνατά και είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή Σωτήρη Τιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας  Ν. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν αφενός την ανησυχία των ειδικών και αφετέρου την ανάγκη επαγρύπνηση.

  • «Πρέπει», όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης «να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας. Όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Εφόσον το κάνουμε -και θα το κάνουμε- θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη…Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί».

Ποιες είναι πλέον οι βασικές εστίες ανησυχίας

Η αύξηση των κρουσμάτων -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας:

  • Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή. Η δεύτερη αφορά τις  συναθροίσεις ορθίων στα μπαρ, σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και η τρίτη εντοπίζεται στα μέσα μεταφοράς. Σε αυτές τις τρεις εστίες πέφτει τώρα το βάρος, λαμβάνονται συμπληρωματικές αποφάσεις ενώ παράλληλα, εντείνονται ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι.

 

ανησχυχίαΚορωνοιόςκυβέρνηση