Τριάντα ένα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.803 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες.
Από το σύνολο των 3.803 κρουσμάτων, 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες).
Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 31 νέα κρούσματα κορvωνοϊού στη χώρα μας
Τα τριανταένα νέα κρούσματα κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα κατανέμονται ως εξής:
Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
Έξι καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, πέντε στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, πέντε στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ένα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, έξι στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και ένα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
Αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων στην Κοζάνη – Συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
Υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 12:00, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΙ.
Θυμίζουμε ότι αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια.
Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, όλα τα νέα θετικά κρούσματα του νομού Κοζάνης χαρακτηρίζονται «συμπωματικά με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος». Τρεις ασθενείς εξ αυτών νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση. Μεταξύ των εννέα νέων θετικών κρουσμάτων, τα δύο είναι εισαγόμενα από τη Σερβία, ενώ για τα υπόλοιπα επτά δεν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με θετικό κρούσμα. «Τα συγκεκριμένα περιστατικά χαρακτηρίζονται ως ορφανά», τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.
Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, που έχει ορισθεί ως νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, νοσηλεύονται συνολικά επτά περιστατικά covid 19. Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι «θα δούμε τις προσεχείς ημέρες, μέσω των ιχνηλατήσεων που κάνουμε, τι διαστάσεις θα λάβει η στιγμιαία αύξηση των ορφανών κρουσμάτων κορωνοϊού».
Σημειώνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τα πανηγύρια, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, υπάρχουν προτάσεις για την απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα αργότερα το καλοκαίρι, υπό τον φόβο συνωστισμού, ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των αποστάσεων και παρότρυνε τους επαγγελματίες ακόμα και στην περίπτωση των πανηγυριών να φροντίσουν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Ο καθηγητής αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες, είπε χαρακτηριστικά, ότι «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» .
Εξέφρασε, δε, την ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα, αλλά και για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι και αυτή δημιουργεί ανησυχία.
Διαβάστε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ