Αυξημένη ανησυχία εγείρουν τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία για μια ακόμα ημέρα στην Ελλάδα, ξεπέρασαν τα εσωτερικά. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα προς τους δημάρχους, για την ανάγκη αυξημένης προσοχής το φετινό καλοκαίρι, καθώς και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών:
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει.
Χθες η χώρα μας ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα με τα 24 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα, γεγονός που οδήγησε σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα, καθώς τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν νέα περιστατικά σε 4 ελληνικά νησιά.
Κατάφωρες παραλείψεις σε περίπτωση ζεύγους με κορωνοϊό στην Αιδηψό
Τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, 5 στη Θάσο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στη Νάξο, ενώ εντοπίστηκαν και 2 κρούσματα σε τουρίστες στην Καβάλα. Είναι εύλογο λοιπόν να προκύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων και κυρίως με το περιστατικό με ζευγάρι στην Αιδηψό, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.
Αυτό, διότι το εν λόγω ζευγάρι έφτασε στη χώρα μας με γκρουπ 80 τουριστών και προηγουμένως ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με πληθώρα ατόμων, έχοντας πραγματοποιήσει, μόνο του, ταξίδι και με πλοίο, ώρες πριν επιβεβαιωθεί πως έχει κολλήσει τον ιό.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει τις τελευταίες ώρες είναι το εάν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια και εν συνεχεία κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των δύο ανθρώπων, αλλά και όλου του υπόλοιπου γκρουπ, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους προτού σημάνει κίνδυνος.
Παρά τους εξαντλητικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας, κρούσματα από το εξωτερικό έχουν περάσει στο εσωτερικό της χώρας με τουρίστες σε Θάσο και Αιδηψό να έχουν τεθεί σε καραντίνα, αφού είτε οι ίδιοι, είτε μέλη των γκρουπ τους βρέθηκαν θετικά στον φονικό ιό.
Σημειώνεται, δε, ότι δυο ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό αφότου πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο Παγγαίο Καβάλας και επέστρεψαν στη χώρα τους.
Σε καραντίνα 80 Σέρβοι επισκέπτες στην Αιδηψό
Πιο συγκεκριμένα, σε καραντίνα στην Αιδηψό έχουν μπει περίπου 80 σέρβοι τουρίστες από το γκρουπ, ενώ μετά από πολύωρη αναζήτηση εντοπίστηκαν και οι δύο οδηγοί ταξί, που μετέφεραν το ζεύγος που είχε προσβληθεί από Covid-19.
Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε ένα ακόμα κρούσμα σε μία γυναίκα, επίσης, από τη Σερβία. Ενώ στη Θάσο ένα ξενοδοχείο άδειασε για να υποδεχτεί 5 κρούσματα του φονικού ιού, σε δείγματα που είχαν ληφθεί στα σύνορα από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες.
Επιπλέον, δύο ακόμα κρούσματα σε εντοπίστηκαν στην Καβάλα σε παραθεριστές του περασμένου σαββατοκύριακου, που τώρα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Άλλο ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Κέρκυρα σε μία γυναίκα από τη Σερβία, ενώ θετικός βρέθηκε και ένας Έλληνας που ζει στο Λονδίνο και ήρθε στη Νάξο για διακοπές. Το επαναληπτικό τεστ που έκανε, πάντως, βγήκε αρνητικό.
Ν. Χαρδαλιάς προς δημάρχους: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του
Μήνυμα προς τους δημάρχους, εν όψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω κορωνοϊού, που υποβλήθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του covid-19, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει.
Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Σύμφωνα με το economico.gr και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων σε περίπτωση επιδημιολογικού φορτίου, που ήδη διαπιστώνεται, αλλά και με δεδομένο, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάλι ένα οριζόντιο lockdown στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:
«Υπάρχουν πρωτόκολλα διαδικασιών. Δεν υπάρχουν οριζόντιες αντιμετωπίσεις. Ανάλογα με το σενάριο ενεργοποιούνται και ορισμένα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει αυτό που ακούω πολύ συχνά, στα πόσα κρούσμα πάμε στο lockdown. Πολύ καλά γνωρίζουν και οι επιδημιολόγοι μας ότι μπορεί να έχουμε 60 κρούσματα, π.χ., σε μια περιοχή, τα οποία όμως να είναι σε ελεγχόμενο κύκλο και να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε, ενώ μπορεί να έχουμε πέντε κρούσμα διάσπαρτα σε μια κοινότητα, που οι ιχνηλατήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής, οπότε θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τοπικά.
Δεν υπάρχει μοτίβο πάνω σε αυτό και η συζήτηση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ποσοτικά, είναι και αβάσιμη και πέρα από κάθε επιχειρησιακή προσέγγιση», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.