Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” έχει δύο πυλώνες: Ο πρώτος έχει σκοπό να υποδείξει τις τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας υπό εθνική κυριαρχία, όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρυπίδα, η ΑΟΖ. Ο δεύτερος σκοπεύει να δημιουργήσει μια θαλάσσια κοσμοθεωρία για την Τουρκία”
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο “Βημα” , στον Άγγελο Αθανασόπουλο, ο “πατέρας” του διαχρονικού τουρκικού δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Η “Γαλάζια Πατρίδα” απηχεί το πνεύμα των καιρών για την Τουρκική θαλάσσια γεωπολιτική στον 21ο αιώνα εξηγεί “ορθά – κοφτά”, στη συνέντευξή του, όπως αναφέρει το Economico.gr, ο ναύαρχος Γκιουρντενίζ, ο οποίος σκιαγραφεί ξεκάθαρα, σε όλα όσοα τονίζει, τις τουρκικές επιδιώξεις:
- Στη συνέχεια της κρίσης των Ιμίων, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε σχετικά με τα 153 νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Νομικά, η κυριαρχία επ’ αυτών ανήκει στην Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
- Δεν υπάρχει λογική στήριξη απόδειξη ότι κάθε κρίση στην περιοχή μας προκαλείται από τουρκικές επιθέσεις κατά του Ελληνισμού.
- Η μόνιμα εχθρική στάση της “Νότιας Κύπρου” (ΣΣ: όπως ακριβώς το λέει) εναντίον της Τουρκίας υποθηκεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν η αληθινή πολιτική επιτάσσει διαφορετικά. Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος την τουρκική θαλάσσια γεωπολιτική και τα εθνικά συμφέροντα και να προσπαθήσει να τα εξισσοροπήσει ρεαλιστικά με τα ελληνικά συμφέροντα;
- Ποιός μπορεί να εξαναγκάσει την Τουρκία να αποδεχτεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο που θα καταστήσει την Ανατολία σχεδόν περίκλειστη;Ποιός πιστεύει ότι το Καστελλόριζο, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή και έχει περιφέρεια 18 χιλιομέτρων μπορεί να λάβει περισσότερη υφαλοκρυπίδα ή ΑΟΖ από τα 1.577 χιλιόμετρα της Μεσογειακής ακτογραμμής της Ανατολίας;
- Οι τουρκικές υπερπτήσεις των νησιών είναι ζήτημα που αφορά τη διαφορά εναέριου χώρου και αιγιαλίτιδας ζώνης.Η Τουρκία έχει επισήμως διακηρύξει ότι δεν ανγνωρίζει τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων κα δεν θεωρεί τις πτήσεις εντός της διαφοράς των 4 μιλίων ως παραβιάσεις. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια, άλλες νησίδες και βράχους αποτελεί άλλο ζήτημα, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι αυτοί οι σχηματισμοί βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.
- Η Άγκυρα θεωρεί ότι στρατιωτικοποίηση των νησιών (του Ανατολικού Αιγαίου) αποτελεί απειλή για την Τουρκία.
- Σε ότι αφορά το Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, η επιβολή της δικαιοδοσίας σε μια θαλάσσια περιοχή με στρατιωτικά μέσα δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή για καμμία πλευρά. Πρέπει να απέχουν από μια σύγκρουση μηδενικού αθροίσματος, να διατηρούν ανοικτά διπλωματικά κανάλια, καθώς και να εφαρμόζουν μέτρα αποτροπής επεισοδίων σε αέρα και θάλασσα.
- Πιστεύω ότι έχει έλθει ο καιρός να βρούμε ένα συμβιβασμό. Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα πέραν της υφαλοκρυπίδας.