Κορυφώνονται οι προετοιμασίες αλλά και η αγωνία στην κυβέρνηση στην αντίστροφη μέτρηση για την καθυστερημένη, λόγω πανδημίας, έναρξη της τουριστικής σαιζόν στη χώρα μας, η οποία ξεκινάει επισήμως στις 15 Ιουνίου.
- Η χθεσινή καταγραφή 12 κρουσμάτων σε πτήση προερχόμενη από το Κατάρ και η αναγκαστική καραντίνα στην οποία τέθηκαν 91 άτομα λόγω αυτών, δίνει μία γεύση των δυσκολιών του εγχειρήματος, το οποίο, ωστόσο, βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος βρίσκονται τα νησιά, στα οποία θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικό υγειονομικό σχέδιο για την διασφάλιση της υγείας των νησιωτών, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και των τουριστών και να αντιμετωπιστούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κοροναϊού.
- Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης με την κωδική ονομασία Restart Tourism παρουσιάζεται αύριο σε ειδικη εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου, όπου και θα προβληθεί για πρώτη φορά το βίντεο της φετινής καμπάνιας για την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην προεδρία της κυβέρνησης, Steve Vranakis, θα παρουσιάσει τη στρατηγική στην οποία βασίστηκε η φετινή καμπάνια και η CEO της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, θα μιλήσει για τη φιλοσοφία της καμπάνιας και τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Πραγματοποίηση μέχρι 8.000 τεστ την μέρα. Ως προς τους ελέγχους, σε τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας, μια από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο «pooled testing», δηλαδή ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων. Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.
Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:
- Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
- Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό.
- Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το εν λόγω εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα μένει να δούμε εάν θα προκριθεί ή όχι.
Κλίνες Covid
Σήμερα υπάρχει μια διαθεσιμότητα γύρω στις 469 κλίνες. Το σχέδιο είναι αυτή η δυναμικότητα να φτάσει ως και πάνω από 65 ενώ έχουν γίνει 560 προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Μοριακός έλεγχος
Σήμερα στα νησιά έχουμε 13 μηχανήματα. Το σχέδιο για πάνω από 20 μηχανήματα σε 20 συγκεκριμένα σημεία.
Αεροδιακομιδές
Αυτές θα αφορούν σοβαρά περιστατικά τα οποία θα μεταφέρονται μετά 1-2 μέρες στην ενδοχώρα.
Οι χώρες από τις οποίες θα υποδεχθούμε τους πρώτους τουρίστες
Ηλίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για τις εξής χώρες : Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Σημειώνεται πως το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς θεωρείται πολύ σημαντικό και καθοριστικό για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, όπως λένε οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τον ελληνικό Τουρισμό.αι Βόρεια Μακεδονία).