Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η ελληνίδα συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου (το γένος Κανελλόπουλου), πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Μία πραγματική κυρία χαμηλών τόνων, βαθιά σκεπτόμενη, σεμνή, ταλαντούχα, εκπάγλου καλλονής και παροιμιώδους κομψότητας η Αμαλία Μεγαπάνου, είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1929 και ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Μία υποδειγματική πρώτη κυρία
Το 1951 παντρεύτηκε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η Αμαλία Μεγαπάνου η απόλυτη, η εμβληματική πρώτη κυρία της Ελλάδας, στις συνειδήσεις όλων μας, ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην εξορία του στο Παρίσι, τη δεκαετία του ’60.
Η σχέση τους διήρκεσε έως το 1972, όταν η Μεγαπάνου αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο.
Αιτία του διαζυγίου ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Το διαζύγιό τους, ήταν αντάξιο των προσωπικοτήτων τους: Πολιτισμένο.
Οι δυο τους, δεν έπαψαν ποτέ να εκτιμούν ο ένας τον άλλον. Η Αμαλία Μεγαπάνου, χαρακτηριστικό είναι, ότι με δωρεά της, η ίδια έχει παραχωρήσει τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου
Μετά την έκδοση το διαζυγίου τους με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εκείνη παντρεύτηκε ξανά στις 17 Μαΐου του 1973, τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα χρησιμοποίησε και κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης συγγραφικής της καριέρας της, στην οποία αφοσιώθηκε.
Τα συγγραφικά έργα της:
– “Το παιδί της μάνας μου”, Libro, 1982
– “Σχέδια από ελληνικά κεντήματα: Πρακτικός οδηγός”, Μουσείο Μπενάκη, 1981
– “Η ξύπνια χελώνα”, Libro, 1983
– “Φιλαρέτης: Ελπινίκη”, Libro, 1986
– “Έκτωρ”, Libro, 1989
– “Η γκρίζα πέτρα”, Libro, 1991
– “Το Φιρφιρί, οι Φιρφιρογέννητοι και η μεγάλη κωπηλασία”, Καστανιώτης, 1992
– “10 λεπτά”, Libro, 1992
– “Η διαφανής αμπούλα”, Libro, 1993
– “Το μαύρο ταξί”, Libro, 1994
– “Εμείς και το κουτάβι”, Libro, 1994
– “Σιμώνη”, Γαβριηλίδης, 2004
– “Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας)”, Μουσείο Μπενάκη, 2006
Συμμετοχή της Αμαλίας Μεγαπάνου σε συλλογικό έργο:
Ημερολόγιο: Παιδιά του κόσμου, (2013) Εκδόσεις Γκοβόστη
Μεταφράσεις που υπέγραψε:
Lefkowitz, Mary, Γυναίκες στον ελληνικό μύθο, (1995) Εκδόσεις Καστανιώτη
Ομηρικός ύμνος εις Δήμητρα, (1995) Libro
Κυρ. Μητσοτάκης: “Έφυγε μια άξια Ελληνίδα που υπηρέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό”
“Άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Αμαλία Μεγαπάνου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετων.
“Διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της”…
“Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά. Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.
“Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο.
Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου ανάρτησε συγκινημένος στο twitter και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Ο θάνατος της Αμαλίας Μεγαπάνου, την οποία είχα την τιμή να γνωρίζω, προκαλεί θλίψη σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας και καταλήγοντας, εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».
Ο θάνατος της Αμαλίας Μεγαπάνου, την οποία είχα την τιμή να γνωρίζω, προκαλεί θλίψη σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 2, 2020