της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η επάνοδος του Τουρισμού θα γίνει με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών κανόνων και τα τέστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν την πτήση. Η τουριστική αγορά, θα αρχίσει σταδιακά να λειτουργεί από Ιούνιο. Η ζήτηση σε Παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 30%.
Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα: H πτώση της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα είναι αναμενόμενη λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, της δυσκολίας των μετακινήσεων και της υποχρεωτικής τήρησης υγειονομικών μέτρων που θα αυξήσουν τις καθυστερήσεις στα αεροδρόμια. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η πτώση στην ζήτηση για Ελληνικές διακοπές θα είναι μικρότερη, καθώς η χώρα μας αποτελεί πρότυπο διαχείρισης κρίσης του ιού, με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό από τη άλλη, αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου για περισσότερα κρούσματα στην χώρα μας λόγω της έλευσης ξένων τουριστών.
Η πορεία της τουριστικής δαπάνης: Aναμένουμε ότι θα υποχωρήσει, καθώς η τουριστική δαπάνη και η διάρκεια των διακοπών θα μειωθούν αρκετά. Η κατανάλωση των τουριστών κατά την διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, την εποχή προ-κοροναϊού παρουσίαζε διακυμάνσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2018 μειώθηκε 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017 και το 2019 αυξήθηκε κατά 1%. Οι Eυρωπαϊκοί λαοί με την συχνότερη προσέλευση στην Ελλάδα είναι οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί. Δηλαδή χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη.
Τα τεστ πριν την πτήση: Oπωσδήποτε το γεγονός ότι οι επιβάτες θα ελέγχονται πριν περάσουν τα σύνορα είναι ορθό μέτρο, ωστόσο η πορεία του ιού μας έχει δείξει πως πολλά από τα κρούσματα ήταν στην αρχή ασυμπτωματικά πράγμα που δυσκολεύει τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου: Στον τουρισμό καθώς και στα επαγγέλματα της εστίασης που συνδέονται άμεσα με τον κλάδο, απασχολείται το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο τουρισμός θα αργήσει να επανέλθει σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς η πορεία του εξαρτάται από την διαχείριση της πανδημίας στις υπόλοιπες χώρες. Ελπίδα αποτελεί το ενδεχόμενο παράτασης της τουριστικής περιόδου το Φθινόπωρο, το οποίο θα παρατείνει και τις εποχικές συμβάσεις των εργαζομένων.
Η έλλειψη πόρων και τεχνογνωσίας: Mεγάλο ερωτηματικό υπάρχει σε τι βαθμό και σε τι χρόνο οι επαγγελματίες του κλάδου, (είτε διαθέτουν τουριστικό κατάλυμα, είτε δραστηριοποιούνται στις τουριστικές υπηρεσίες) θα καταφέρουν να εναρμονιστούν με τα καινούρια δεδομένα. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως οι τουριστικές αλυσίδες με διεθνή παρουσία είναι περισσότερο σε ετοιμότητα από ότι οι μικρές επιχειρήσεις. Πολλοί μικρό επιχειρηματίες αμφιταλαντεύονται για το αν πρέπει ή όχι να λειτουργήσει η τουριστική επιχείρηση τους, καθώς τα χαμηλά έσοδα που αναμένουν μπορεί να μην αρκούν για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους.
Μέχρι τότε: Η Eλλάδα, τον επόμενο καιρό πρέπει να αντισταθμίσει τα χαμένα τουριστικά έσοδα δίνοντας έμφαση σε άλλους κλάδους που ευδοκιμούν την περίοδο αυτή όπως η τεχνολογία, η υγεία και η φαρμακοβιομηχανία.