Η αντίστροφη μέτρηση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο στις 18.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις γενικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού σχεδίου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει και δεν θα είναι υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι όλοι οι Ελληνες θα είναι «καρφωμένοι στις οθόνες τους» μετά τη μακρά και επώδυνη περιπέτεια της καραντίνας.
Μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί του επιτελείς είχαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες κρίσιμων υπουργείων, ενώ ήταν σε ανοικτή γραμμή τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και με τον επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας κ. Σωτήρη Τσιόδρα για την οριστικοποίηση κρίσιμων πτυχών της επόμενης ημέρας.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού, βρισκόταν το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, το οποίο, από κοινού με τον τουρισμό, αποτελούν ίσως τα κρισιμότερα στοιχήματα της επόμενης περιόδου.
Θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς
Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε και χθες ο κ. Τσιόδρας, έχει αποφασίσει να ανοίξουν τα σχολεία, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Το εγχείρημα, ωστόσο, έχει πολλές δυσκολίες, ενώ προκαλεί εύλογες ανησυχίες τόσο στους γονείς όσο και ευρύτερα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι, που ακόμα και εκτός των τειχών του κυβερνητικού κόμματος, φοβούνται μήπως η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων – η οποία είναι σαφές ότι συνδέεται με την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας και άρα της επιστροφής των εργαζόμενων γονέων στις εργασίες τους – μας «γυρίσει πολλά βήματα πίσω».
Τα μηνύματα αυτά, έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιον τον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να λάβει την τελική απόφαση, η οποία δείχνει ανάλογης δυσκολίας και βαρύτητας με εκείνη για το loch down στη χώρα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έχει «κλειδώσει» ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 11 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, αρχής γενομένης από τους μεγαλύτερους μαθητές.
Πολλά σενάρια στο τραπέζι
Όλα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, έπεσαν στο τραπέζι πολλά σενάριο για τον τελικό σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί σήμερα, με ημερομηνίες «σταθμούς» την 25η Μαΐου και την 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, με δεδομένο ότι η Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψει στις 11 Μαΐου, ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Ενα σενάριο είναι να ακολουθήσουν στις 25 Μαΐου μαζί με τα γυμνάσια. Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις στις 11 Μαΐου να επιστρέψει όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (λύκεια – λυμνάσια), με τα μαθήματα να γίνονται σε εναλλασσόμενο ωράριο (πρωί – απόγευμα) ή τρεις μέρες την εβδομάδα οι μισές τάξεις και τρεις μέρες την εβδομάδα οι υπόλοιπες.
Αν προκριθεί τελικώς αυτό το σενάριο, τότε η σχολική χρονιά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, την επομένη,12 Ιουνίου.
Αντιστοίχως, για τα δημοτικά σχεδιάζεται να επιστρέψουν στις τάξεις ή την 25η Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, και με μία ή δύο εβδομάδες παράταση η χρονιά να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου.
Τι θα γίνει με τις απουσίες
Με δεδομένο ότι στα κοινωνικά δίκτυα ήδη πολλοί γονείς εμφανίζονται να δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία – κάτι που φοβάται και το υπουργείο – ένα ερώτημα είναι αν οι απουσίες θα είναι υποχρεωτικές ή προαιρετικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άφησε χθες σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι υποχρεωτικές. Και αυτό, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί.
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τους μαθητές που απουσιάζουν λόγω ασθένειας. Γι αυτούς, όπως ισχύει κάθε χρόνο, άλλωστε, να υπάρχει μέριμνα για επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.
Ένα τρίτο ερώτημα είναι εάν, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαβιεί η χώρα, θα πραγματοποιηθούν ή όχι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η επανέναρξη των σχολικών μονάδων θα γίνει με ευλαβική τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΔΥ, με έναν μαθητή ανά θρανίο, με συχνή αντισηπτικών κα.
ΟΛΜΕ : Δεν είναι παιδαγωγικά αποτελεσματική η επαναλειτουργία
Η ΟΛΜΕ, πάντως, ανέφερε ότι «η επαναλειτουργία των γυμνασίων καθώς και των Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν είναι παιδαγωγικά και λειτουργικά αποτελεσματική.
Η προαγωγή των μαθητών στα γυμνάσια και στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου μπορεί να γίνει χωρίς εξετάσεις –όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν–, με τον μέσον όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων.
Για τη Γ΄ Λυκείου προτείνει να γίνει νέα μείωση της εξεταστέας ύλης σύμφωνα με τα δεδομένα της ύλης που είχε παραδοθεί μέχρι στις 10 Μαρτίου στα περισσότερα σχολεία (ή στο μέσο όρο των σχολείων)». Ζητεί επίσης άμεσα να θεσπιστούν ειδικές άδειες ασθενείας για όσους εκπαιδευτικούς νοσήσουν, και ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.