Καθηγητής ΑΠΘ: Γιατί πρέπει να αρχίσει η άρση των μέτρων στις 11 και όχι στις 4 Μαίου

«Αν ξεκινήσουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου, αντί για τις 4 θα βγούμε κερδισμένοι από όλες τις απόψεις».Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ μιλώντας για το βασικό συμπέρασμα του υπολογιστικού μοντέλου για την πορεία των μέτρων για τον κορωνoϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη υπάρχει δρόμος για να μην ξαναμπούμε σε καραντίνα και να έχουμε εφ εξής κρούσματα από κορωνοϊό μετρημένα στα δάχτυλα, αλλά και να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού.

Η έρευνα  βρίσκεται ήδη στα χέρια της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στο Dikaiologitika News ο καθηγήτής τονίζει πως η επιστημονική ομάδα, ήδη από τις αρχές Απριλίου, έχει καταλήξει  στο συμπέρασμα ότι η σταδιακής άρση των μέτρων στις 11 Μαΐου και η πλήρης άρση του lockdown στις 11 Ιουλίου,  είναι το ορθότερο σενάριο

Και παίζει όντως τόσο σπουδαίο ρόλο μια εβδομάδα καθυστέρησης; O κος Σαρηγιάννης  λέει με απόλυτη βεβαιότητα:

«Ναι. Μιλάμε για μια εβδομάδα μέσα σε ένα φαινόμενο μη γραμμικό και πολύ δυναμικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια εβδομάδα ισοδυναμεί με πολλές εβδομάδες διαφοράς στο αποτέλεσμα. Μια εβδομάδα επιπλέον στην εθνική οικονομία μπορεί να γίνει ακόμα ανεκτή, για την Δημόσια Υγεία όμως θα είναι πολύτιμη, θα είναι σωτήρια. Προσωπικά θα ήθελα να είχαμε ξεκινήσει τα περιοριστικά μέτρα Μάλιστα, σύμφωνα με το μοντέλο που αναπτύξαμε, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους».

Όσο για την τελική έκθεση με την πρόταση για τις ημερομηνίες σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων και lockdown, ο κος Σαρηγιάννης μας είπε ότι την παρέδωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στον ΕΟΔΥ, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον κο Τσιόδρα και στον Υπουργό Υγείας. «Ξέρουμε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν διαβάσει την έκθεση και την έχουν βρει χρήσιμη, κι ότι χρησιμοποιείται στη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Στόχος μας άλλωστε ήταν να φτιάξουμε ένα εργαλείο επικυρωμένο ώστε να διευκολύνουμε στην λήψη των αποφάσεων. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

Επανεκκίνηση στις 11 Μάϊου – γιατί και πώς

Από αυτή την ημερομηνία κι έπειτα τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν αλλά οι επαφές μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25%. Όσο για το υπόλοιπο restart αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:

  1. Στις 11 Μαΐου πρέπει να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και την αποφυγή συγχρωτισμού.
  2. Με περιορισμούς μόνο (αποστάσεις ασφαλείας κτλ) προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου την ίδια ημερομηνία. Οι μαθητές όλων των υπόλοιπων τάξεων πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο
  3. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν κλειστά με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.
  4. Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ (π.χ μεταποιητικός τομέας, βιοτεχνίες κτλ).
  5. Επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής πρέπει να ανοίξουν μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.

Γιατί είναι καλύτερο το συντηρητικό σενάριο

 

«Η αλήθεια είναι ότι το δικό μας σενάριο είναι το πιο συντηρητικό απ΄ όλα όσα ακούγονται» τονίζει ο κος Σαρηγιάνης εξηγώντας γιατί είναι οπαδός της συντηρητικής εκδοχής- «Τα άλλα σενάρια στηρίζονται στην λογική: ‘ θα έχουμε κι άλλα ακόμα κρούσματα και μερικούς θανάτους ακόμα, αλλά θα το διαχειριστούμε όπως ήδη ξέρουμε και δεν θα μας ξεφύγει. Αν υπάρξει αναζωπύρωση επαναενεργοποιούμε την καραντίνα’».

O κος Σαρηγιάννης περιγράφει το σενάριο όπου τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να χαλαρώνουν στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση έρχεται στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή όμως και διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Αν πάλι θέλουμε άρση στις 4 Μαΐου αλλά όχι δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης τότε θα πρέπει το ολικό lockdown να έρθει τέλη Ιουλίου με την σταδιακή άρση των μέτρων να διαρκεί 3 μήνες.

«Στο δικό μας σενάριο, το 11 Μαΐου- 11 Ιουλίου, τα επιπλέον κρούσματα μειώνονται στο ελάχιστο, δεν θα φτάσουν ούτε τα 10 και δε χρειάζεται να κάνουμε διαχείριση εκ νέου το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο σιγουρεύουμε ότι δεν θα έχουμε καμία αναζωπύρωση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθόλου νέα καραντίνα όπου και πια θα έχουμε νέες φαρμακευτικές θεραπείες κι εργαλεία αντιμετώπισης του κορονοϊού στα χέρια μας.

Η κρίσιμη επιστροφή στα σχολεία

Για στόχευση στην ανοσία της αγέλης πάντως στη χώρα μας δεν θα έπρεπε να γίνεται καν λόγος σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη. Όπως μας είπε: «θα γκρεμίσουμε ο, τι χτίσαμε ως τώρα, θα ακυρώσουμε την ίδια μας την επιλογή. Εμείς επιλέξαμε από την αρχή την λογική της προάσπισης της δημόσιας υγείας κι όχι της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό τον λόγο η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών πρέπει να επιστρέψει στα θρανία τον Σεπτέμβριο.

 

Δεν δέχομαι την πιθανότητα της μαζικής επιστροφής στα σχολεία και την λογική: “ας πάνε τα παιδάκια στο σχολείο, το πολύ –πολύ να κολλήσουν μεταξύ τους, να χάσουμε και 1-2 παιδάκια…” Είναι λάθος λογική. Αφού με τον δρόμο που ακολουθήσαμε κερδίσαμε, ας το δούμε πια το θέμα με όρους κέρδους-οφέλους».

Και ο τουρισμός κερδισμένος

«Τουρισμό και διακοπές είναι σωστό να ξεκινήσουμε από τα μέσα Ιουλίου και μετά, το οποίο όμως είναι ένα σημαντικό για την τουριστική περίοδο διάστημα» τονίζει ο κος Σαρηγιάννης και εξηγεί γιατί: «Μια αναζωπύρωση της επιδημίας θα μας κάνει να χάσουμε και με οικονομικούς όρους μιλώντας αλλά και με όρους εμπιστοσύνης- μιας εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει διεθνώς.

O Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε τον ξένο τουρίστα που θέλει να κάνει διακοπές στη χώρα με την ηλιοφάνεια, την θάλασσα αλλά και στη χώρα που έχει αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καλύτερα από όλους. To κέρδος της εμπιστοσύνης είναι και κέρδος χρηματικό μακροπρόθεσμα. Από εκεί που στην οικονομική κρίση όλοι έλεγαν: “δεν θέλουμε να γίνουμε Ελλάδα” τώρα λένε το ακριβώς αντίθετο: “θέλουμε όλοι να γίνουμε Ελλάδα”».

11 ΜαΐουΆρση μέτρωνΈρευνα ΑΠΘΚαθηγητής Δημοσθένης ΣαρηγιάννηςΚορωνοιός