156 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 59 διασωληνωμένοι, στους 121 οι νεκροί

156 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ανακοίνωση, που έγινε σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου 2020, από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν σε ανθρώπους, από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι. Από τους ανθρώπους, που έχουν μολυνθεί, οι 148 είναι μετανάστες και οι δύο εργαζόμενοι.  Μέχρι στιγμής είναι όλοι ασυμπτωματικοί.

Στην ίδια δομή, προυπήρξαν να θυμίσουμε 2 ακόμα κρούσματα. Χθες Δευτέρα του Πάσχα έγινε δειγματοληψία και από τους 47 φιλοξενούμενους στη δομή, καθώς και σε 28 εργαζόμενους.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε μόνος του, την ενημέρωση της Τρίτης 21ης Απριλίου, καθώς ο κ. Χαρδαλιάς έχει μεταβή επειγόντως στο Κρανίδι, του Δήμου Ερμιονίδας, έξι γιατροί και τέσσερις νοσηλευτές θα βρίσκονται στη δομή καθώς επίσης και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η δομή φιλοξενίας είναι σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.401 και οι θάνατοι από την πανδημία είναι 121. Από τους ασθενείς 59 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

 

Όπως επίσης σημειώθηκε κατά την ενημέρωση, τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους και τόνισε τη σημασία το καλού αερισμού τους, που καθώς είμαστε σε ανοιξιάτικη περίοδο, μπορούν να διαρκούν και πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι είπε ο κος Τσιόδρας, για τον θάνατο του 35χρονου

«Δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να υπάρχουν άλλα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει με τις πνευμονίες και τη γρίπη», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί σε άλλες περιπτώσεις μένουμε απλά με το ερώτημα τι συμβαίνει.

Νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται από την αδυναμία του οργανισμού να αντιμετωπίσει μία τέτοια περίπτωση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχετε ακούσει για τον έρπη, το σπυράκι. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις στον εγκέφαλο ο ιός του έρπη προκαλεί εγκεφαλίτιδα».

«Επίσης έχουμε την ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. Η αδύναμη και πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν με αυτό τον ιό.  Έχουμε δει ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς με δύσπνοια δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια έχουν χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια της κατάρρευσης των πνευμόνων. Η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα αν είναι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να αντιμετωπίζετε στα νοσοκομεία» είπε.

«Χρειάζεται πολύ προσοχή. Καταλαβαίνω πως όλοι θέλουν να ακούν αισιόδοξα νέα. Να σας ζητήσω συγγνώμη γιατί κάποιες φορές με αυτά που ανακοινώνω αισθάνεστε θλίψη, στρες και σύγχυση, όπως και εγώ. Υπάρχει μία αβεβαιότητα. Για εμένα το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν και με τη συνεργασία όλων σας κερδίσαμε τα χειρότερα. Πάμε καλά και αυτό οφείλεται στα μέτρα και στη συμπεριφορά σας.

Το R0 είναι αρκετά κάτω από το 1», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να εισηγηθεί μέτρα, στο κράτος.

Στο επόμενο διάστημα ρόλο θα παίξει «η σχολαστική επιτήρηση της υγείας μας και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής».

Σαράντα έξι ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.401, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 (24%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.111 (46%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 59 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 121, εκ των οποίων 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη. Σαράντα έξι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 55.466 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Με προσοχή η χρήση κλιματιστικών, το ζήτημα ακόμα μελετάται

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι.

«Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους». Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος.

«Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή» κατέληξε ο κύριος Τσιάδρας.

 

ενημέρωσηΚορωνοιόςΚρανίδικρούσματαΜΕΘνεκροίΤριόδρας