Με οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου, μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών έχει ξεκινήσει να σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση της διαδικασίας επιστροφής, η οποία θα γίνει βήμα-βήμα.
Από τις προσομοιώσεις που γίνονται σε κυβερνητικό και υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και την -περιορισμένη, όπως είναι φυσικό- διεθνή εμπειρία, η μόνη βεβαιότητα που προκύπτει είναι ότι η διαδικασία της επιστροφής δεν μπορεί παρά να είναι αργή και μακρόσυρτη. Και τούτο διότι έπειτα από κάθε βήμα που θα γίνεται προς την κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των περιορισμών που έχουν τεθεί στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, θα απαιτείται ενδελεχής μελέτη των επιδημιολογικών επιπτώσεων προτού προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” (Γρηγόρης Τζιοβάρας, Παναγιώτα Καρλατήρα) στην οποία αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει ακόμη ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα». Με βάση, ωστόσο, τις εκτιμήσεις, τους υπολογισμούς και τις πιθανολογήσεις που κάνουν οι ειδικοί, το χρονικό ορόσημο που προβάλλει στον ορίζοντα είναι εκείνο της 26ης Μαΐου, το οποίο συμπίπτει με την ημερομηνία που έχει οριστεί για τον φετινό εορτασμό της Ανάστασης.
Σταδιακή άρση
Με το ενδεχόμενο ότι στις αρχές Μαΐου θα έχει διατηρηθεί χαμηλός ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία, οι επιστήμονες βλέπουν σε πρώτη φάση την άρση των μέτρων θα επαναλειτουργήσουν βαθμηδόν χώροι μαζικής συνάθροισης, όπως πάρκα και παιδικές χαρές, καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και καφετέριες, κομμωτήρια, θέατρα και κινηματογράφοι, χώροι θρησκευτικής λατρείας, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και λοιπά.
Τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και θα αφορούν όλους, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο, ούτε κατά τον ίδιο χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται και η κατά τόπους, μερική ή ολική άρση των μέτρων αποστασιοποίησης και περιορισμού κυκλοφορίας που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο μήνα.
Οι ηλικιωμένοι
Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα άτομα άνω των 65 ετών είναι το 22% του πληθυσμού, αντιλαμβάνεται κάποιος αμέσως το τίμημα που θα πλήρωνε η χώρα μας αν δεν υψωνόταν το πλέγμα των μέτρων. Οι περίπου 2 εκατομμύρια Ελληνες ηλικίας άνω των 65 χρόνων θα συνεχίσουν να προστατεύονται από το κράτος και στην επόμενη φάση της πανδημίας, μένοντας σπίτι τους.
Xαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι καλό είναι να βρίσκονται σε «cocooning», δηλαδή περιορισμένοι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, ακόμη και όταν ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Το ίδιο αναφέρει και για όσους φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα κέντρα νοσηλείας χρονίως πασχόντων.
Τα σχολεία
Η επιστροφή των παιδιών στα θρανία τείνει να αποκλειστεί για το διάστημα των πέντε εβδομάδων που θεωρητικά χρειάζονται για την ολοκλήρωση αυτής της σχολικής χρονιάς.
Οι μαθητές θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση μέχρι το τέλος Μαΐου, και μέσω αυτής θα πάρουν και τα… απολυτήριά τους για το τρέχον σχολικό έτος. Αντίθετα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν νωρίτερα, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, και πάλι στις σχολικές αίθουσες ώστε να κερδίσουν χρόνο από το επόμενο έτος που προμηνύεται δύσκολο εάν ενσκήψει δεύτερο δυνατό κύμα κορωνοϊού.