Κι ενώ όλοι προς το παρόν μένουν… μέσα μετρώντας τα νέα κρούσματα της πανδημίας που συγκλονίζει τον πλανήτη, η αγωνία για την επόμενη μέρα μεγαλώνει.
Στην Ελλάδα, πάνω από 1,7 εκατομμύρια μισθωτοί, δηλαδή το 80% των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας, προσδοκούν πλέον αντί μισθού μια έκτακτη επιδότηση από το κράτος, ύψους 800 ευρώ, η οποία θα δοθεί κατ αρχήν για μια περίοδο 45 ημερών.
Αγορά εργασίας και επιχειρηματικότητα εξελίσσονται σε μεγάλους ασθενείς της πανδημίας, αφού πάνω από 800.000 επιχειρήσεις πλήττονται ή έχουν κλείσει προσωρινά, όπως επίσης και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ethnos.gr εργαζόμενοι εξωθούνται σε… μαζικές παραιτήσεις από εργοδότες που τους εκβιάζουν πως μόνο έτσι θα τους επαναπροσλάβουν την επόμενη μέρα, κυρίως σε επιχειρήσεις χωρίς κάλυψη μέτρων. Πολλοί είναι αυτοί, που σύμφωνα με τις καταγγελίες, εξαναγκάζονται να συναινέσουν σε μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα καλούνται να δουλέψουν «μαύρα» ακόμη και πάνω από το κανονικό τους ωράριο σε κλάδους που έχουν ακόμη κίνηση.
Επισφαλώς εργαζόμενοι με εργόσημο, μπλοκάκια ή με συμβάσεις έργου, όπως και οι λεγόμενοι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι» βρίσκονται σε κενό.
«Η προμήθεια της ντροπής»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας που ανθίζει μέσα στην καρδιά της πανδημίας είναι οι καταγγελίες για τους εργοδότες που ζητούν «προμήθεια» 100 ευρώ από τους εργαζόμενούς τους για να υποβάλλουν τη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη», ώστε οι υπάλληλοι να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ… Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, αυτό δεν είναι και το μοναδικό κρούσμα εργοδοτικού εκβιασμού . «Παρατηρούμε σε αλυσίδες καταστημάτων που ακόμη λειτουργούν να παραιτούνται ταυτόχρονα δεκάδες εργαζόμενοι… Για παράδειγμα, από συγκεκριμένη αλυσίδα στη Δυτική Ελλάδα παραιτήθηκαν σε μια μέρα 40 εργαζόμενοι», τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος και προσθέτει : «αντίστοιχα κρούσματα είχαμε κι αλλού. Τους εξαναγκάζουν σε παραίτηση με την απειλή πως μόνο έτσι θα επαναπροσληφθούν την επόμενη μέρα. Παραιτήσου τώρα, για να έχεις δουλειά μετά»…
Τα μέτρα προστασία από την κυβέρνηση
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της έκτακτης συνθήκης, η κυβέρνηση νομοθετεί μια νέα πρωτόγνωρη «εργαλειοθήκη» ευελιξίας της εργασίας, απαγορεύοντας ταυτόχρονα δια νόμου τις απολύσεις σε όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει κύμα μαζικών απολύσεων.
Μετά και τις καταγγελίες για εκατοντάδες διακοπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου αλλά και αλλού, πέρασε ειδική ρύθμιση για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ώστε να μπορούν και αυτοί να ενταχθούν στην έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ με αναστολή σύμβασης. Ειδικότερα προβλέφθηκε πως οι συμβάσεις που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με κρατική εντολή ή δεν έχουν λήξει στις 21 Μαρτίου (για όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ) θα μπορούν να τίθενται σε αναστολή και να συνεχίζονται μετά την αναστολή για τον υπολειπόμενο χρόνο. Επίσης, οι εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να «σπάσουν» πρόωρα τις συμβάσεις τους, οι οποίες έληγαν μετά τις 20 Μαρτίου, θα ακολουθήσουν τον δρόμο όσων απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν την περίοδο 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου : θα λάβουν την ειδική επιδότηση των 800 ευρώ.
Εργασία με… όριο ηλικίας
«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι τούτη η έκτακτη κατάσταση, κάποια στιγμή, θα κόψει την κορδέλα του τερματισμού, αφήνοντάς μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, που γνωρίζαμε», σχολιάζει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα εργασιακό μοντέλο που ήδη στην Ιταλία σχεδιάζεται, είναι η σταδιακή επάνοδος στον χώρο εργασίας, μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης αποφυγής μαζικής μετάδοσης του COVID -19, με βάση τις ηλικιακές ομάδες. Σ’ αυτή την περίπτωση, επανέρχεται πρώτο το ανθρώπινο δυναμικό ηλικίας 20-35 ετών, ύστερα και βαθμιαία οι εργαζόμενοι των λοιπών ηλικιακών κατηγοριών…Πρέπει να εμπεδωθεί ότι οι ημέρες της κρίσης, καθώς και η επούλωση της οικονομικής – επιχειρηματικής πληγής δε θα διαρκέσουν πρόσκαιρα, για έναν με δύο μήνες», προσθέτει ο ίδιος.