«Λύγισε» ο Τσιόδρας - Επιβεβαιώθηκαν οι 13 νεκροί - 530 τα κρούσματα - Προειδοποίηση: Στην Ισπανία επιλέγουν ποιους θα θεραπεύσουν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός συνολικά στην Ελλάδα ανέρχεται σε 530.

Οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται σε 13 . Όπως ανακοίνωσε οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο 13ος ήταν άνω 80 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 76 έτη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και μία γυναίκα άνω των 90 ετών, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο λοιμοξιωλόγος δήλωσε ότι αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ο εχθρός, είπε, δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι ασφαλής. Μεταξύ 18-64 ετών το 75% των κρουσμάτων.

«Έσπασε η φωνή του»

Συγκινημένος ο κ. Τσιόδρας όταν μίλησε για την ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους.

Την ώρα της ενημέρωσης και ενώ αναφερόταν στους ηλικιωμένους και που όπως είπε είναι οι πατεράδες και οι μανάδες όλων μας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Και έσπασε η φωνή του και ένας κόμπος στον λαιμό δεν τον άφηνε να μιλήσει. Γιατί είναι δύσκολο να μιλάς για νεκρούς. Και χρειάστηκε πολλή δύναμη για να μπορέσει να ξαναβρεί την αυτοσυγκράτησή του και να συνεχίσει.

«Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής» τόνισε επίσης.. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τι συμβαίνει στην Ισπανία αναφέροντας ότι «οι φίλοι Ισπανοί γιατροί έφτασαν να δίνουν προτεραιότητα στα περιστατικά ανθρώπων που δείχνουν να έχουν πάνω από 2 χρόνια προσδόκιμο [ζωής]».

Συνεχίζοντας απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους. Είναι άδικο για όλους αυτούς που τηρούν το μήνυμα κάποιοι άλλοι απερίσκεπτα να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς της μετάδοσης του ιού στην κοινωνία, τόνισε.

Ο Χαρδαλιάς

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Μάλιστα για να “ταρακουνήσει” παραπάνω τους πολίτες, ανέφερε πως η Ιταλία πριν 24 μέρες είχε περίπου τα κρούσματα και τους νεκρούς που έχουμε εμείς σήμερα.

Τόνισε πως η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη και ακολουθεί τα μέτρα, ωστόσο κάποιοι τα αψηφούν και πρέπει όλοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για επαναπατρισμό των Ελλήνων από πολλές χώρες του εξωτερικού.

“Το τέλος είναι πιο κοντά αν κάνουμε όλοι ότι πρέπει” είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η «ακτινογραφία» των κρουσμάτων

Στοιχεία για τα κρούσματα του κοροναϊού έδωσε στη δημοσιότητα, στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από το κοροναϊό στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 495 κρούσματα του θανατηφόρου ιού, εκ των οποίων τα 31 το τελευταίο 24ωρο.

Σε ότι αφορά το φύλο που πλήττεται περισσότερο είναι οι άνδρες σε ποσοστό το 53.5%.

Σχετικά με τις ηλικίες επικρατούν όσοι βρίσκονται μεταξύ 40-64 ετών καθώς το ποσοστό αγγίζει το 50.7%, ενώ έχουν καταγραφεί και 19 περιπτώσεις στις ηλικές 0-17, ποσοστό 4.4%.

Πιο αναλυτικά:

Αναφορικά με τα κρούσματα COVID-19 με νοσηλεία: Έχουν καταγραφεί 117 (23.6%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 26 (22.2%) διασωληνώθηκαν. Επίσης 8 (6.8%) έχουν καταλήξει.

Στις 20 Μαρτίου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 90 ασθενείς, εκ των οποίων 20 (22.2%) έχουν διασωληνωθεί.

Από τα 495 κρούσματα, τα 213 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Ακολουθεί η Ηλία με 41 κρούσματα, ο Πειραιάς με 19, η ανατολική Αττική με 15, η Καστοριά με 13 και η Θεσσαλονίκη με 10.

 

«Κορονoϊός»13 νεκροίσυγκίνησηΤσιόδρας