Ένα δίμηνο-«κόλαση» περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός με το τηλεοπτικό μήνυμά του
μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για το γεγονός ότι η κοινωνία, θα είναι τουλάχιστον σε μια δίμηνη καραντίνα προκειμένου να βγει με όσο το δυνατό λιγότερα θύματα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Έρχονται νέοι περιορισμοί υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας έτσι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς όπως σημείωσε με έμφαση η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι «να σώσουμε ζωές».
Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ουσιαστικά ένα πολεμικού τύπου διάγγελμα καθώς και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε είχε αρκετές φορές όρους όπως πόλεμος, μάχη, θύματα, απώλειες και τα παράγωγά τους.
Την ίδια στιγμή οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων είναι δραματικές καθώς ακόμα δεν είναι σε θέση κανείς να πει αν έχει κατορθωθεί να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Οι φόβοι η Ελλάδα να γίνει…Ιταλία είναι ακόμα ορατοί.
Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Οpen TV ανέλυσε τα συμπέρασμα που έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής από την πορεία εκδήλωσης των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Ο κύριος Δημόπουλος ανέφερε ότι ο προσδιορισμός του κορωνοϊού γίνεται σε περιστατικά υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα τα οποία είναι ηλικιωμένα είτε έχουν κάποια άλλη πάθηση. Αυτό γίνεται γιατί τα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας θα χρειαστούν νοσηλεία και τα αποτελέσματα πρέπει να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατόν.
Για τα άτομα τα οποία έχουν ήπια συμπτώματα η σύσταση είναι να μείνουν σπίτι τους και να μην ελεγχθούν, σε αντίθεση με όσα έχει προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει μία σαφής εικόνα για τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, όμως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες σε κάποιον που παρουσιάζει βήχα, πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες, να μείνει σπίτι του και να αντιμετωπιστεί σαν να ήταν κρούσμα κορονοϊού.
«Αυτό δεν περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο υγείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία», υποστήριξε ο κύριος Δημόπουλος. «Όλα συνάδουν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής απομόνωσης, ιδιαίτερα των ατόμων που είναι πιθανό να φέρουν τον ιό αλλά και των ατόμων που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες». «Είναι μία περίοδος η οποία είναι δύσκολη και η οποία σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες» υπογράμμισε , τονίζοντας ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται στελέχωση.
Ιεράρχηση στο ποιος θα κάνει το τεστ
Όσον αφορά στην πρόταση τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων που θα μπορούσαν να γίνουν, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι «όλα μπορούν να συμβάλλουν αρκεί να γίνουν γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτή τη στιγμή για κάποιον γιατρό ή για κάποιο νοσηλευτή ο οποίος είναι ύποπτο κρούσμα, χρειάζεται να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα την ίδια μέρα. Επομένως, γίνεται μία ιεράρχηση των δυνατοτήτων ώστε να εστιάσουμε στα περιστατικά που επείγουν σαφής διαγνώσεως και ενδεχομένως θεραπευτικής αγωγής». «Ελπίζουμε οι δύο επόμενοι μήνες να είναι οι δυσκολότεροι και να μην έχουμε επέκταση και μέσα στον Μάιο», σχολίασε ο κ. Δημόπουλος.
Βατόπουλος: Βλέπουμε ένα τσουνάμι να έρχεται
Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, τόνισε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ο πληθυσμός πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. «Υπομονή, ώστε να αντέξει αυτά τα πολύ σκληρά μέτρα της απομόνωσης και επιμονή να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το τσουνάμι να έρχεται και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η επίδραση του να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Το στοίχημα είναι να τη γλιτώσουμε και θα γίνει αυτό είναι αν όλοι υπακούσουν σε αυτά τα απλά μεν, δύσκολα δε μέτρα, δηλαδή να διατηρούμε απόσταση πάντα 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον».
Όσον αφορά το ζήτημα του ιατρικού προσωπικού που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε και στην Κίνα και στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. «Το θέμα είναι να αρρωστήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι γιατροί για αυτό το μήνυμα είναι να μην πηγαίνουμε στο νοσοκομείο “για ψύλλου πήδημα”. Αν έχουμε σοβαρά συμπτώματα, καλό είναι να μας δει ο οικογενειακός μας γιατρός και να μας κατευθύνει αντίστοιχα αν πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Πρέπει να αποφορτίσουμε το σύστημα υγείας και να προφυλάξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Επιστολή Κουρέτα σε Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτήν, αναφέρεται στην ανάγκη να απομονώσουμε τα κρούσματα από τον υγιή πληθυσμό.
Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή του, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Κύριε Πρωθυπουργέ
Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κοροναϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα
1. Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό.
2. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία ( το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες. Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορονοϊό. Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Ετσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.
Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο. Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Ερευνας και Παιδείας. Πρέπει να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Κουρέτας
Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας»
«Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων»
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής Αγγελος Χατζάκης μίλησε στο Open TV κι αναφερόμενος στον κορωνοϊό ξεκαθάρισε ότι ο ιός έχει ημερομηνία λήξης. «Στα μέσα Μαΐου θα έχουν τελειώσει όλα» τόνισε.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως τόνισε έχει κολλήσει ο εργαστηριακός έλεγχος, καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Τα χθεσινά 21 κρούσματα είναι καθυστερημένες διαγνώσεις. Κι άλλες χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Αρα η εικόνα των μειωμένων κρουσμάτων είναι απολύτως πλασματική. Δεν υπάρχει καμία ανάσχεση».
Για τα μέτρα που έχουν παρθεί κι αν επαρκούν τόνισε: «Ο,τι κάνουν αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλό. Το στοίχημα είναι πόσο θα συμμορφωθούμε για να έχουμε λιγότερους θανάτους. Αν τα τηρήσουμε, θα έχουμε μικρό καμπανάκι κι όχι μεγάλη καμπάνα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι τα καλύτερα δυνατά κι επιβλέπονται από τα ανώτατα μέλη της κυβέρνησης και υπάρχει πειθαρχία κι αποτελεσματικότητα».