Την κατεδάφιση των σπιτιών στο Μάτι που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 και έχουν κριθεί «ασύμφορα» προς επισκευή αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών. Για τον λόγο αυτόν είναι υπό κατάρτιση ειδική νομοθετική ρύθμιση, αφού με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα η κατεδάφιση είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφιστεί εντός του Μαρτίου.
Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί έξι συμβάσεις για 114 κτίσματα και βρίσκονται σε εξέλιξη δυο εργολαβίες για την κατεδάφιση 49 ακινήτων – με τις διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει στις 19 Φεβρουαρίου 2020.
Επίσης, έως το τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις διαγωνισμοί για την κατεδάφιση άλλων 71 ακινήτων
Στο μεταξύ, 19 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή, το υπουργείο Υποδομών διατηρεί ενεργές τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη συλλογή και απομάκρυνση του αμιάντου. Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο, βασική προϋπόθεση για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα κτίσματα είναι να υπάρχει η ρητή συναίνεση των ιδιοκτητών – με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. Από το Υποδομών επισημαίνουν πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν παρέχουν τη συναίνεσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συλλογή του αμιάντου που βρίσκεται εντός των ιδιοκτησιών τους (!).
Τα ανοιχτά θέματα συζητήθηκαν (την περασμένη Τετάρτη) στη συνάντηση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου με φορείς των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής.
Πάντως στο σχέδιο νόμου που προωθείται παρουσιάζονται τα παρακάτω προβλήματα:
– οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι χρονοβόρες
– εκατοντάδες σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν μπορούν να πάρουν την οικοδομική άδεια παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα δοθούν οι άδειες
– υπάρχει πρόβλημα με τον αποχαρακτηρισμό των περιοχών που κάποιες είναι δασικές, όπου και εκεί δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια
– απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες στην περιοχή.
Μέτρα υπέρ των εγκαυματιών
Στην σύσκεψη της Τετάρτης έγινε επίσης γνωστό πως αναμένεται νέα ρύθμιση (μέσα στον Μάρτιο) για τους εγκαυματίες, η οποία αφορά την ολοκλήρωση της αυτοματοποίησης της διαδικασίας δωρεάν χορήγησης των απαραίτητων σκευασμάτων βάσει εγκεκριμένης λίστας δικαιούχων – σκευασμάτων.
Προς ψήφιση είναι και νομοθετική ρύθμιση συμπερίληψης των νοσηλευθέντων σε ΜΑΦ στην πρόβλεψη για διορισμό στο Δημόσιο (στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται και εγκαυματίας Χίου). Ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την αποκατάσταση χώρου (χωρίς καμένο) κτίσμα. Με την ΚΥΑ, η έκδοση της οποίας αναμένεται μέσα στον Μάρτιο, θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της αποζημίωσης.
Υλοτόμηση καμένων δέντρων και μάζεμα κλαδιών
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την υλοτόμηση των καμένων δένδρων που βρίσκονται εκτός δασικών περιοχών στο Μάτι. Πρόκειται για καμένα δένδρα που δεν έχουν κοπεί σε προηγούμενες εργολαβίες είτε εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης είτε λόγω αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες. Το υπουργείο, όπως έγινε γνωστό, αναλαμβάνει ακόμη το μάζεμα των κλαδιών από την περιοχή καθώς και το μάζεμα καύσιμης ύλης στο οικόπεδο του ΝΑΤ στο Μάτι (πρόκειται για την καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί από τους καθαρισμούς των προηγούμενων μηνών, μετά τον καθαρισμό του οικοπέδου Αντωνίου).