Ακίνητα-Διόρθωση τετραγωνικών: Προσοχή στις παγίδες που κρύβουν επιπλέον φόρους

Παρότι αρκούν μόνο τέσσερα «κλικ» για να διορθώσει κάποιος τα τετραγωνικά του ακινήτου του, δεν λείπουν οι «παγίδες» στις οποίες οι πολίτες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Όπως για παράδειγμα να βάλει κάποιος άλλα τετραγωνικά και να προκύψει παραπάνω φόρος όχι μόνο για τον Δήμο αλλά και για την εφορία.

• Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τις διαφορές στα τετραγωνικά που υπάρχουν στο Ε9 με τον ΔΕΔΔΗΕ – δηλαδή τον λογαριασμό του ρεύματος.

• Θα πρέπει να γραφτεί σωστά ο αριθμός παροχής ρεύματος (8ψηφιος αριθμός)

• Σε πολλούς λογαριασμούς ρεύματος μπορούν οι ιδιοκτήτες να δουν διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα σε Δημοτικά Τέλη (ΔΤ), Δημοτικός Φόρος (ΔΦ) και ΤΑΠ. Και τα τρία πρέπει να είναι ίδια

• Τα λάθη στο Ε9 και

• Τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», o φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να γίνει σωστά η διόρθωση των τετραγωνικών διότι  θα έχεισοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον». Για παράδειγμα όπως σημείωσε ο κ. Αμπελιώτης στις μεταβιβάσεις, στις γονικές παροχές στις ενοικιάσεις όλα αυτά θα πρέπει να ταυτίζονται.

Πώς θα γίνει η δήλωση

Βήμα 1

Σύνδεση στην εφαρμογή.

Στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/  εισέρχεστε στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων». Θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε με τους κωδικούς του TaxisNet.

 

Βήμα 2

Δημιουργήστε μια δήλωση για κάθε ακίνητο για το οποίο επιθυμείτε να υποβάλλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά τον δήμο που ανήκει.

Στη σελίδα των δηλώσεων επιλέξτε «Δημιουργία Νέας Δήλωσης». Πρέπει πρώτα να εξουσιοδοτήσετε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων σας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, προσέξτε τα εξής:

– Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

– Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

– Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής στην δήλωση, πατήστε το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Βήμα 3

Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά.

Συγκεκριμένα επιλέξτε αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Μετά επιλέξτε τον δήμο που απευθύνεται η δήλωση. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο δήμο. Για κάθε ακίνητο εμφανίζεται ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων. Κάνετε «κλικ» στο πεδίο «Εισαγωγή στη δήλωση» για να εισαγάγετε το ακίνητο  στη δήλωσή σας. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο κάνετε «Δημιουργία ακινήτου» από το αντίστοιχο κουμπί. Η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση 3 πεδία.

– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9.

– Τη δήλωση.

– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνετε τα πραγματικά τ.μ. στη δήλωση στο πεδίο «Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη».

Εφόσον συμπληρώσετε τη δήλωση πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας για να μπορέσετε  να ενημερωθείτε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του δήμου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας. Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωση δεν υποβάλλεται, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε. Αν θέλετε να την επεξεργαστείτε, πατήστε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιήστε όποιο πεδίο επιθυμείτε.  Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπετε  όλο το ιστορικό της δήλωσης περιλαμβάνοντας την καταχώρισή της και κάθε τροποποίηση.

Βήμα 4

Υποβάλετε τη δήλωση πατώντας το κουμπί «Υποβολή».

οι προθεσμίες. Λίγες ώρες  πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Η προθεσμία διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.

– Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά την 31η Μαρτίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες των συγκεκριμένων χώρων έως τις 30 Ιουνίου 2020.

– Η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μπορεί να γίνει είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε στους δήμους όπου θα πρέπει να υποβληθούν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών που ήδη έχουν ενεργοποιήσει ορισμένοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων.

– Με την υποβολή της δήλωσης διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Δεν διαγράφονται ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Ποσά που έχουν καταβληθεί στους δήμους δεν επιστρέφονται.

– Οι νέες χρεώσεις για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ μετά τις διορθώσεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο.

ακίνηταΔιόρθωση τετραγωνικώνπαγίδες