Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο υπο διαμόρφωση φόρος θα συνοδευτεί και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% με 35%.
Όπως αναφέρει η Ημερησία του Σαββάτου, κερδισμένοι στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία (α΄ κατοικία), καθώς με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο εάν ξεπερνούν το αφορολόγητο. Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν περισσότερα με τους φορολογικούς συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία θα είναι 150-200 χιλιάδες ευρώ, αφού πρώτα προκύψει η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος σήμερα έχει σπίτι αξίας 220 χιλ. ευρώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα πέσει κάτω από τα 160.000 ευρώ, επομένως δεν θα πιαστεί στα δίχτυα του νέου φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, για τα υπόλοιπα ακίνητα θα πληρώνεται κανονικά ο φόρος, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια πρώτη κατοικία και δύο αγροκτήματα κι ένα εξοχικό, για το μεν πρώτο δεν θα φορολογηθεί εφόσον η αξία δεν ξεπερνά τις 150-200 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, για τα υπόλοιπα θα πληρώσει κανονικά φόρο.
Όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος, ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».
Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο! Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.
Σε περίπτωση που το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας οριστεί στις 200.000 ευρώ, τότε:
Ενας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό!
Ένας φορολογούμενος που έχει ιδιόκτητη πρώτη κατοικία (μονοκατοικία) αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα ισόγειο κατάστημα 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ κι ένα σπίτι στο χωριό του 90 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για τη μονοκατοικία και θα πληρώνει το φόρο για το κατάστημα και το σπίτι στο χωριό.