Πέτσας: «Δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος για τα νέα κέντρα προσφύγων» - Επιτάξεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά. Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα» τόνισε ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Ant1, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές για να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα,ο  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την αναβολή της συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Ωστόσο, και από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη. «Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας στον επίσης στον ΑΝΤ1.

Ο Πέτσας

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά του, το σχέδιο της κυβέρνησης «να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η πολιτική στο προσφυγικό/μεταναστευτικό άλλαξε με κεντρικούς άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών.

Υποστήριξε ότι «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια».

«Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στη Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο».

Αυστηροί κανόνες

«Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ. που λειτουργούν στη χώρα μας» είπε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών που τοποθετείται το πολύ μέχρι αρχές Μαρτίου. Και πρόσθεσε: «Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις». Επιπλέον ανέφερε πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται άλλωστε και η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Παράλληλα, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία. «Με το συνδυασμό όλων αυτών ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα».

Δύο έως τρεις μήνες

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρονικό όριο παραμονής στις ροές ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για διάστημα δύο-τριών μηνών. Και πρόσθεσε: «Μόλις βρει το βηματισμό του το νέο σύστημα θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών».

Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα είπε ότι: «Θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες στην ενδοχώρα με εξαίρεση κάποιων για ευνόητους λόγους… Μένει να φανεί στο βαθμό που δεν θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία τι περαιτέρω θα απαιτηθεί. Περιμένουμε όμως να αποδώσουν τα άλλα εργαλεία».

«Δεν μπορεί να είναι άλλοθι»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από τους κατοίκους και το χρονοδιάγραμμα αναστολής λειτουργίας των υπαρχουσών δομών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές» και τόνισε: «Ο διάλογος είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συζητήσαμε με όλους τους φορείς. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για «πολεμική ατμόσφαιρα» στα νησιά είπε ότι: «Είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από το συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα».

Ο κ. Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει «ολόθερμη υποστήριξη» ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών της ΝΔ για τα μέτρα που λαμβάνονται, απάντησε καταφατικά.

 

αντιδράσειςΚλειστά κέντραμεταναστευτικόΜηταράκηςΠέτσαςπροσφυγικό