Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα των επόμενων ετών, θα αποτελέσει η β’ φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, στο παραλιακό μέτωπο του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, με προϋπολογισμό ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττική η οποία εξετάζει το σενάριο να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που χρηματοδοτεί έργα υποδομών με ευνοϊκά επιτόκια.
Πάντως η εξασφάλιση χρηματοδότησης δεν αναμένεται να αποτελέσει δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας διαθέτει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της.
Τι προβλέπει η μελέτη του Ρέντσο Πιάνο
Η αξιοποίηση της έκτασης από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το δέλτα Φαλήρου, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του economistas.gr προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου και τριών χώρων στάθμευσης.
Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας, Ρέντσο Πιάνο,
Το πάρκο των 220 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στην έκταση μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η έκταση πρασίνου στην οποία θα φυτευτούν περίπου 3.500 δέντρα θα είναι δημόσια και θα αποτελείται σε γενικές γραμμές από χαμηλή βλάστηση που θα συνάδει με το τοπίο της Αττικής.
Δύο από τους τρεις χώρους στάθμευσης θα είναι υπόγειοι και θα κατασκευαστούν κοντά στις δύο διαβάσεις πεζών που θα προσφέρουν πρόσβαση στους πολίτες στη θάλασσα. Η κατασκευή των δύο διαβάσεων αποτελεί μέρος της Α φάσης του έργου.
Ο τρίτος χώρος στάθμευσης, 180 θέσεων, αναμένεται να κατασκευαστεί σε αδόμητο χώρο κοντά στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι τρεις χώροι στάθμευσης θα είναι συνολικής χωρητικότητας 980 θέσεων.
Για την υλοποίηση των έργων της Β φάσης θα χρειαστούν 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του αναδόχου.
Στην περιοχή έχουν ήδη γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις με κόστος που υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Α φάσης του έργου.
Σύνδεση με το παράκτιο πάρκο
Πρόκειται κατά βάση για έργα, τα οποία θα επιτρέψουν στο παράκτιο πάρκο πολλαπλών χρήσεων που θα αναπτυχθεί μελλοντικά να μην αποκόπτεται από την πόλη, ενοποιώντας τους τέσσερις όμορους δήμους Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου με το θαλάσσιο μέτωπο.
Μεταξύ αυτών είναι η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90 μέτρα νοτιότερα σε μια νέα παράλληλη χάραξη, καθώς και η μερική υπογειοποίηση σε δύο τμήματα των 300 μέτρων το καθένα, έτσι ώστε να επιτευχθεί μελλοντικά η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών προς τη θάλασσα.
Στη θέση της παλιάς παραλιακής λεωφόρου κατασκευάζεται κλειστός αντιπλημμυρικός αγωγός ο οποίος θα θωρακίζει τους όμορους δήμους σε περιπτώσεις μεγάλων βροχοπτώσεων.
Στις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για τη μετατόπιση της γραμμής του ΤΡΑΜ από τη στάση Μοσχάτο έως τη στάση Τζιτζιφιές. Η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί σε χαμηλότερο επίπεδο, στο ίδιο ύψος με την οδό Εθνάρχου Μακαρίου.
Οι εργασίες για την κατασκευή της νέας γραμμής του ΤΡΑΜ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου τέσσερις μήνες.