Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μετέβη στην Κω, όπου και συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.ατη επιστροφή στην Τουρκία
Ο Νότης Μηταράκης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με το Δήμαρχο Κω, κ. Νικηταρά και κατοίκους της τοπικής κοινότητας Πυλίου. Τέλος, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.
Μετά το πέρας της επίσκεψης του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Πήγα στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού και είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των ροών και την μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα συνεχιστεί σε λίγο με τον Δήμαρχο του νησιού.
Επισκέφθηκα το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω. Είδα τις συνθήκες που επικρατούν και το σχέδιο για τη νέα, αναβαθμισμένη δομή, η οποία, αφενός θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε βάσει της νέας νομοθεσίας ασύλου.
Για 25 ημέρες
Ζήτησα και θα εφαρμοστεί στην Κω, για πρώτη φορά, η νέα νομοθεσία. Θα κρατηθούν για 25 ημέρες αυτοί που έφθασαν στο νησί. Επιπλέον, ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου ταχύτατα και κατ’ εφαρμογή των νέων διαδικασιών, να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δε δικαιούνται και θα επιστραφούν το ταχύτερο δυνατό στην Τουρκία.
Η χώρα μας εφαρμόζει ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε και εθνικούς κανόνες και αυτοί που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον, θα επιστρέφονται ταχύτατα στη Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό των ροών».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, ο κ. Μηταράκης είχε προαναγγείλει την εφαρμογή του νόμου και την κράτηση όποιου μετανάστη εισέρχεται στη χώρα μέχρι να εκδοθεί θετική ή αρνητική απόφαση της αίτησης ασύλου του, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, σημειώνοντας πως στόχος πρέπει είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών.