Κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχουν μεταβεί στην Κινέτα, ώστε να διενεργήσουν αυτοψίες, να καταγράψουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας.
Η εν λόγω δράση γίνεται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και με συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, ενώ στις πληγείσες περιοχές, έχουν σταλεί από το πρωί και αντλίες της ΕΥΔΑΠ.
Δείτε το Video:
Σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Κινέττα
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κινέττα και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, με εντολή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ενώ μεταβαίνει και ο ίδιος στην περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία.
Ήδη το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας με τον συντονισμό του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθέριου Κοσμόπουλου επιχειρούν στην Κινέττα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.
Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 28 μηχανήματα της Περιφέρειας και μηχανήματα του δήμου Μεγαρέων, προκειμένου να συμβάλουν στη διάνοιξη και τον καθαρισμό των δρόμων. Επιπλέον, κλιμάκια της Περιφέρειας έχουν μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις επιχειρήσεις και σε υποδομές. Επίσης, κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί εργασίες απομάκρυνσης πεσμένων καλωδίων για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
«Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι αναγκαία η εγρήγορσή όλων μας» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία. Τονίζει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των εργαζομένων της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα, σύμφωνα με την αυτοψία Λέκκα
Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία “Γηρυόνης”, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:
-Στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
-Στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
-Στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών
Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: “Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.
Δίδυμοι υδροστρόβιλοι στην Κρήτη – Δρόμοι «ποτάμια» στην Κατερίνη
Ο «Γηρυόνης» έχει προκαλέσει προβλήματα στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Κατερίνη.
Δύο υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή του στην Κάτω Ζάκρο της Κρήτης κατά το πέρασμα του νέου κύματος κακοκαιρίας, που έπληξε τη χώρα, του «Γηρυόνη».
Οι κάτοικοι στο παραδοσιακό ψαροχώρι εντυπωσιάστηκαν από το θέαμα των δίδυμων υδροστροβίλων, που -όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο- είχαν μικρή διάμετρο.
Στην παραλία Κατερίνης οι δρόμοι, έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια», από την επέλαση της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», που πλήττει μεγάλο τμήμα της χώρας.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ελεύθερος Τύπος