Τερματίστηκε προτού… ξεκινήσει η φιλοξενία μεταναστών στην Ιερά Μονή Πορετσού, της Μητρόπολης Ηλείας.
Πρόκειται για το μοναστήρι που παραχωρήθηκε από τη Μητρόπολη Ηλείας για να στεγαστούν μετανάστες, καθώς παραμένει ανενεργό. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο iefimerida.gr ότι λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι μετανάστες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στη Μονή Πορετσού μπήκαν ξανά στα λεωφορεία για να αποχωρήσουν, δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την αιτία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ηλείας «Πατρίς», ωστόσο, έξω από τη Μονή Πορετσού είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής -από τα χωριά Αγράμπελα και Πλατανίτσα- που αντιδρούσαν στη φιλοξενία μεταναστών στο μοναστήρι. Εν τέλει, όπως αναφέρει η «Πατρίς», οι μετανάστες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Όπως ανέφερε, ωστόσο το kalavrytanews.com, παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις πέντε γυναίκες, τρεις από τη Συρία και δυο από το Ιράκ μαζί με τέσσερα μικρά παιδιά και οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το ilialive στην πλειονότητά τους οι μετανάστες ήταν γυναίκες με παιδιά, έφηβοι και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία.
«Καλύτερα στη Μόρια». Αυτό το σχόλιο έκαναν οι μετανάστες που έφτασαν λίγο πριν τις 13:00 την Πέμπτης στην Ι.Μ. Πορετσού, της Ι.Μ. Ηλείας, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας και έδειξαν απογοητευμένοι.
Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, σύμφωνα με το ilialive, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.
Στη Μονή Κάτω Δίβρης όλοι οι μετανάστες
Σε αντίθεση με τη Μονή Πορετσού, ομαλά κύλησε η διαδικασία υποδοχής μεταναστών στην Ιερά Μονή Κάτω Δίβρης. Οπως αναφέρει η «Πατρίς» οι πρώτες οικογένειες -με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν- άρχισαν να φτάνουν από το πρωί της Πέμπτης στο μοναστήρι.
Λίγο αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν και οι οι υπόλοιποι μετανάστες που αρχικά είχαν μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Πορετσού. Στο ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών στη Μονή Δίβρης αντιδρούν πάντως οι κάτοικοι της Δίβρης, οι οποίοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα έρθουν πρόσφυγες από τη Συρία και όχι… μετανάστες από το Αφγανιστάν. Στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης και άλλοι τοπικοί παράγοντες.