Οι συνεχείς αυξήσεις φόρων «θεριεύουν» το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Τα 700 εκατομμύρια ευρώ, άγγιξε η απώλεια εσόδων από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και καπνού το 2018, σύμφωνα με έκθεση της KPMG. Αν αυτό το ποσό είχε εξοικονομηθεί. θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν με τα τρία προγράμματα διάσωσης, είχε γράψει πρόσφατα σε άρθρο του το Bloomberg, που υπενθύμισε πως οι συγκεκριμένες περικοπές κόστισαν στους συνταξιούχους 740 εκατ. ευρώ.

Η «βιομηχανία» των λαθραίων προϊόντων καπνού στην χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι παράνομο. Το γεγονός πλήττει ανεπανόρθωτα τα κρατικά έσοδα, την οικονομία και φυσικά την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με άλλα τα στοιχεία, το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό  -23,6%,- σε όλη την ΕΕ.

Ισχυροποίηση

Παρά τους αυξημένους ελέγχους την βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τις συλλήψεις που κατά διαστήματα πραγματοποιούνται, οι συνεχείς αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης μέσα σε εννέα χρόνια όχι μόνο δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα αλλά δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο εισαγωγής-διακίνησης και πώλησης παράνομων τσιγάρων.
Ο πιο χαρακτηριστικός είναι η δημιουργία παράνομων εργοστασίων παραγωγής τσιγάρων με κινεζικές μηχανές απομιμήσεις των αυθεντικών. Μόλις πριν μερικούς μήνες ένα τέτοιο εργοστάσιο εντοπίστηκε από την ΕΛΑΣ στο Κορωπί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2009, από όταν και ξεκίνησαν να επιβάλλονται σταδιακά οι φόροι το ποσοστό του λαθρεμπορίου τσιγάρων έφτανε στο 3%.

Πέρα βέβαια από την τεράστια απώλεια κρατικών εσόδων, η αύξηση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας έχει και ανυπολόγιστες έμμεσες επιπτώσεις. Βάσει των υπολογισμών του ΣΕΒ το λαθρεμπόριο τσιγάρων μπορεί να προκαλέσει και την απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούν αγρότες και εργάτες γης, οι 5.000 είναι θέσεις στην μεταποίηση και οι υπόλοιπες 25.000 στο λιανεμπόριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, μέσα σε μια δεκαετία έχουν κλείσει περίπου τα μισά σημεία πώλησης καπνού στην χώρα.

«Βόμβα» για τη δημόσια υγεία

Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις,μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για την υγεία. Τα προϊόντα καπνού που διακινούνται στην ελληνική αγορά είναι τριών ειδών: πρώτον, τα τσιγάρα που φεύγουν αφορολόγητα και επανέρχονται στη χώρα μας παράνομα. Δεύτερον, τα τσιγάρα που φτιάχνονται με κακής ποιότητας καπνό σε άλλες χώρες και πακετάρονται ως απομιμήσεις. Και τρίτον, ο χύμα κομμένος καπνός.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι και οι πιο επικίνδυνες.  Τα τσιγάρα – «μαϊμού» που προέρχονται κυρίως από Κίνα, Βιετνάμ και Μέση Ανατολή παρασκευάζονται από πολύς κακής ποιότητας καπνό με μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και παρουσιάζουν υπέρβαση των νόμιμων τιμών τόσο της νικοτίνης όσο και του διοξειδίου του άνθρακα.

Λύση στο πρόβλημα 

Όπως όλα συνηγορούν, λύση στην άνοδο του λαθρεμπορίου μπορεί να φέρει μόνο μια σταθερή φορολογία των προιόντων καπνού, χωρίς συνεχείς αιφνιδιασμούς. Το κράτος μπορεί να ανακτήσει σημαντικά έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και όχι μέσα από την αλλαγή φορολογίας.

Ως εκ τούτων καθίσταται επιτακτική η άμεση ανάληψη δράσεων,με συνεργασία των αρμόδιων φορέων υπό τον συντονισμό του ίδιου του Πρωθυπουργού καθώς και η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την πάταξη του φαινομένου.

απώλεια εσόδωνλαθρεμπόριοτσιγάραφορολόγηση