Άνεση κινήσεων και ισχυρές αρμοδιότητες θα έχει η Γιάννα Αγγελοπούλου, ως επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Τη δομή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά και τις αρμοδιότητες των οργάνων της, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης και ρυθμίζει τη συγκρότηση, λειτουργία, υποστήριξη από υπηρεσίες, τους πόρους, τη στελέχωση και κάθε δραστηριότητα της Επιτροπής.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου, ως πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» αποκτά ισχυρές αρμοδιότητες, καθώς «συγκαλεί την Ολομέλεια και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής, διευθύνει τις εργασίες τους, εκπροσωπεί την Επιτροπή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλαμβάνει κάθε αναγκαία και πρόσφορη πρωτοβουλία για την επίτευξη των σκοπών της Επιτροπής, εκπροσωπεί δικαστικά και εξώδικα την Επιτροπή και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων».
Αυτοδίκαια, η κυρία Αγγελοπούλου εκ της θέσεώς της λογίζεται ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων για την προώθηση του «Ελλάδα 2021».
Η Επιτροπή υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και έχει ίδια νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση του σκοπού της. Όργανα διοίκησής της ορίζεται ότι είναι η Ολομέλεια, ο Πρόεδρος και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Λύεται και τίθεται αυτοδίκαια σε εκκαθάριση στις 31.12.2021, ενώ την ίδια ημερομηνία λήγει και η θητεία της προέδρου και των μελών της Ολομέλειας, με την εξαίρεση αυτών που μετέχουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Οι τελευταίοι ορίζονται εκκαθαριστές και παραμένουν στην Επιτροπή για τις ανάγκες αποκλειστικά της εκκαθάρισης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί οριστικά στις 30.6.2022, με τη δυνατότητα παράτασης τριμήνου, αλλά για άκρως εξαιρετικούς λόγους.
Δωρεές και χορηγίες
Οι πόροι της Επιτροπής Ελλάδα 2021 προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή άλλες προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης και από μεταφορά πόρων του Ιδρύματος της Βουλής στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Η σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», «ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Παλιγγενεσία», είχε ενταχθεί στο νόμο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, είχαν υπάρξει αντιδράσεις καθώς αναφερόταν ως σκοπός της επιτροπής «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους». Η κυβέρνηση άλλαξε τελικά την διατύπωση και στο νόμο γίνεται αναφορά στη «δημιουργία ενιαίας εικόνας (branding) της χώρας και των φορέων του Ελληνικού Κράτους».