Το μεγάλο φαγοπότι με την σίτιση στα hot spots - Μερίδες φαγητού για πρόσφυγες-φαντάσματα!

Συνταρακτικά στοιχεία για τη μεγάλη κομπίνα με τα προσφυγικά κονδύλια που δόθηκαν για τη σίτιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, έρχονται στο φως.

Οι νέες αποκαλύψεις «δένουν» ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες που έχουν γίνει για «μεγάλο φαγοπότι» ημετέρων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και βάζουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με υπουργό τον Πάνο Καμμένο, διότι αυτό χειρίστηκε τα εκατομμύρια που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείας τροφοδοσίας..

Τα νέα αυτά στοιχεία που δημοσιεύει το Protagon και ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι σε πολλές περιπτώσεις σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς κανένα λόγο. Με απλά λόγια, εμφανιζόταν να δίνονται χρήματα για μερίδες φαγητού σε αριθμό φιλοξενούμενων σε hot spots των νησιών που δεν… υπήρχαν.

Κανείς δε γνωρίζει αν αυτές οι μερίδες παραλαμβάνονταν και πετάγονταν στα σκουπίδια αφού δεν υπήρχαν οι άνθρωποι για να τραφούν.

Ενδεχομένως να είναι έτσι, ίσως όμως και να υπήρχαν παραστατικά για συγκεκριμένο αριθμό μερίδων –περισσότερων από αυτές που χρειάζονταν- και κάποιοι να έβαζαν στην τσέπη τους τη διαφορά.

Στο ρεπορτάζ του Χ. Καρανίκα, φαίνεται ότι οι μερίδες φαγητού που καταγράφονταν ήταν περισσότερες από αυτές που είχε καταγράψει η Υπατη Αρμοστεία.

Τα συσσίτια που φαίνεται ότι περίσσευαν δεν είναι σαφές αν δεν παραλήφθηκαν ποτέ και για ποιους λόγους.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Μόρια, στις 20 Ιουνίου 2018, βρίσκονταν 6.000 φιλοξενούμενοι. Για την εβδομάδα 13 Ιουνίου με 20 Ιουνίου οι πληρωμές προς την κοινοπραξία εταιρειών catering που είχε κερδίσει την απευθείας ανάθεση σίτισης ήταν 330.834 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η τιμή που είχε υποβάλει ως προσφορά η κοινοπραξία ήταν 5,01 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τα γεύματα μίας ημέρας ενός μετανάστη. Από αυτά προκύπτει ότι πληρώθηκε φαγητό που θα μπορούσε να καλύψει 8.254 σιτιζόμενους, δηλαδή 2.250 παραπάνω από όσους είχαν καταγραφεί την τελευταία ημέρα της εβδομάδας τροφοδοσίας από την Ύπατη Αρμοστεία.

Η υπέρβαση στο κόστος του φαγητού, εάν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων εκείνη την εβδομάδα ήταν περί τους 6.000 – σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, φτάνει τις 106.000 ευρώ για το επταήμερο διάστημα από τις 13 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουνίου 2018.

Την ίδια χρονική περίοδο στο Βαθύ της Σάμου συμβαίνουν πάνω κάτω τα ίδια

Στις 14 Ιουνίου 2018 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγράφει στα δελτία της την ύπαρξη 2.137 φιλοξενουμένων. Από στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που περιήλθαν σε γνώση του Protagon φαίνεται ότι για το φαγητό των προσφύγων και μεταναστών πληρώθηκαν 341.181 ευρώ για το χρονικό διάστημα από τις 6 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου 2018.

Αυτό το ποσό για 25 ημέρες, με 5,01 ευρώ που ήταν η προσφορά για το κόστος της ημερήσιας μερίδας ανά μετανάστη που κέρδισε την απευθείας ανάθεση, αντιστοιχεί σε 2.724 φιλοξενούμενους. Η διαφορά μεταξύ της καταγραφής της Ύπατης Αρμοστείας και των μεταναστών για τους οποίους αγοράζονταν οι ποσότητες φαγητού ανέρχεται σε περίπου 600 ημερήσιες μερίδες, ενώ για χρονικό διάστημα 25 ημερών η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε φαγητό αξίας σχεδόν 88.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Περίπου τα ίδια συνέβαιναν και στη Χίο

Η καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας στις 9 Ιουλίου 2018 αναφέρει την ύπαρξη 1.896 φιλοξενουμένων στο κέντρο ΒΙΑΛ. Η απευθείας ανάθεση που πραγματοποιήθηκε για το διάστημα ολόκληρου του Ιουλίου (1-30) φαινόταν ότι αφορούσε 2.100 σιτιζομένους. Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται ότι πληρώθηκαν 315.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για ολόκληρο τον μήνα.

Η ένωση εταιρειών που κέρδισε την απευθείας ανάθεση είχε κάνει προσφορά με 4,72 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την ημερήσια μερίδα ανά μετανάστη. Κάνοντας τις πράξεις 315.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) διά 4,72 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) διά 31 ημέρες σίτισης, ίσον 2.152 σιτιζόμενοι. Η διαφορά φτάνει τις 50.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για ολόκληρο το μήνα.

Μόνο λοιπόν μέσα στο 2018, σε συνολικό χρονικό διάστημα 90 ημερών, προκύπτουν από πλεονάζον φαγητό διαφορές της τάξεως των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε τρία κέντρα φιλοξενίας: τη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο.

«Απ’ευθείας αναθέσεις»

Αυτές οι υπερβάσεις στις «πληρωμές» πιθανώς να μπορούσαν να αποφευχθούν εάν δεν διαιωνιζόταν το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων. Οι οποίες εμφανίζονταν στο πλαίσιο της λογικής όταν πρωτοθεσπίστηκαν το 2015, οπότε οι ροές προσφύγων και μεταναστών ήταν ανεξέλεγκτες. Όμως, από τον Μάρτιο του 2016, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, οι ροές μειώθηκαν κατακόρυφα. Ωστόσο οι απευθείας αναθέσεις συνεχίστηκαν με παράταση μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Έτσι, όλες οι διακηρύξεις για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών περιελάμβαναν την διατύπωση-καρμπόν ότι διενεργούνται «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις», επικαλούμενες λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Όπως φαίνεται, αυτοί οι λόγοι ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν για το «φούσκωμα» των μερίδων -και κατά συνέπεια των πληρωμών τους- προς όφελος κάποιων, ανάμεσα στους οποίους δεν περιλαμβάνονται όμως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

πρόσφυγεςσίτισηΣκάνδσαλο