Ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας» στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, τόσο της Αθήνας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζήτησε από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.
Ο στόχος του υπουργού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dikaiologitika News, όπως τον εξέφρασε, και μάλιστα εντόνως, προς τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είναι η μείωση του συγκεκριμένου είδους εγκληματικότητας κατά 25% και μάλιστα σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες.
Ληστείες, κλοπές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, δράση μικροσυμμοριών στους δρόμους, διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές – στέκια αλλά κυρίως γύρω από εκπαιδευτικά ιδρύματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνονται στους χώρους όπου οι επιτελείς καλούνται να δώσουν εκ νέου εξετάσεις.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ποντάρει» ιδιαιτέρως στην πρόσληψη 1.500 νέων ειδικών φρουρών που υλοποιήθηκε προσφάτως, οι επιτελείς εκφράζουν τη σχετική αισιοδοξία τους ότι με την κατάλληλη διαχείριση αυτών όσο και με κατάλληλες αλλαγές και επαναπροσδιορισμούς στο υπάρχον οργανόγραμμα των υπηρεσιών τους, οι στόχοι που τίθενται είναι εφικτοί.
Σχόλια αμφισβήτησης
Στη σύγκλιση της έκτακτης σύσκεψης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δέχθηκε κάποια σχόλια που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του υπουργείου αναφορικά με το μεταναστευτικό. Κάτι που ο ίδιος ο υπουργός απέδωσε σε αδημονία κάποιων στελεχών που «έχουν αγωνία για το τι θα γίνει». (εφημερίδα Καθημερινή, 13/10).
Το νέο σχέδιο των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας το οποίο ζήτησε ο υπουργός αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα (14/10) και κύριος στόχος του είναι να επαναποκτήσουν οι πολίτες την αίσθηση της ασφάλειας με όχημα τη φυσική παρουσία ένστολων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και στις γειτονιές. Η φυσική παρουσία, είναι αυτονόητο ότι στοχεύει στην πρόληψη διά της αποτροπής και όχι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση. Κάτι που γνωρίζει καλά ο κ. Χρυσοχοϊδης λόγω της πολυετούς του εμπειρίας στην ίδια θέση στο παρελθόν.
Έφοδος σε δύο «καταλήψεις»
Εντωμεταξύ, νέα αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί ( στην περιοχή των Εξαρχείων και συγκεκριμένα σε δύο κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη.
Περισσότεροι από τριάντα αλλοδαποί διέμεναν στο κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57, στην περιοχή των Εξαρχείων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονκού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές.
Η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση του κτιρίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8. Οι αλλοδαποί πρόκειται να οδηγηθούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κτίριο, στο οποίο διεξήχθη επιχείρηση, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, βρέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ένας αλλοδαπός. Σημειώνεται, ότι πρόκειται για το κτίριο όπου είχαν δεχθεί επίθεση άνδρες του Λιμενικού Σώματος τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια επιχείρησής τους για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.