Σηκώνει αντιδράσεις η απόφαση για μεταφορά ανήλικων προσφύγων στο Αμαλία Φλέμινγκ

Πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια θα παραχωρηθεί ώστε να στεγαστούν πρόσφυγες στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά και ειδικότερα οι υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών, προς μίσθωση, όπου θα διαμένουν οι πρόσφυγες  που αιτούνται άσυλο.

Η παραχώρηση της πτέρυγας του νοσοκομείου προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με θέμα, “Παραχώρηση χρήσης, υπό μορφή χρησιδανείου, του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ», επί της Λ. Πηγής 6 Μελίσσια, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.

Σύμφωνα με την  απόφαση το κτίριο παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και «η χρήση του προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων».

Το συνολικό κόστος των μελετών, εργασιών και τεχνικών παρεμβάσεων για την προσαρμογή του ακινήτου στις ανάγκες της νέας λειτουργίας του ανέρχεται κατ’ελάχιστο στο 1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντιδρούν κάτοικοι και εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του Αμαλία Φλέμινγκ εκφράζει την αντίθεση του στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέροντας ότι «η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, είναι Νοσοκομείο. Κάθε άλλη χρήση της είναι προσχηματική. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει».

“Η στέγαση και η ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων (που μόνο ανθρώπινη δεν είναι σήμερα) είναι καθήκον και ευθύνη της πολιτείας. Τη διεκδικούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη. Μακριά από μας λοιπόν κάθε σκέψη πως είμαστε αντίθετοι στην στέγαση και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Τα σημερινά κολαστήρια των προσφύγων, είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι αντικειμενικό πρόβλημα έλλειψης δομών. Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες άδεια κρατικά κτήρια και χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης πτέρυγας για τους πρόσφυγες είναι υποκριτική και μόνο ως πρόφαση χρησιμοποιείται. Ως υλοποίηση πολιτικής απόφασης που εδώ και χρόνια δεν μπόρεσε να «περάσει» εξ’ αιτίας του αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων. Ως εργαζόμενοι του Α. Φλέμιγκ και στην περίθαλψη γενικότερα αρνούμαστε να δεχτούμε ένα ακόμα λουκέτο στο χώρο μας. Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μας αλλά και στο λαό της περιοχής αυτή τη νέα «επιχείρηση» της Κυβέρνησης”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η Δήμαρχος

Και η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δημοσιοποίησε την έγγραφη επιστολή της προς τους M. Χρυσοχοΐδη και Γ. Κουμουτσάκο η οποία είχε σταλεί ήδη από την Τετάρτη 02/10/2019 όπου δήλωνε ρητά την αντίρρησή της με την μεταφορά μεταναστών στα Μελίσσια.

Με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης «και μετά την άρνηση των αρμόδιων να απαντήσουν», η κα. Κεχαγιά δήλωσε πως μαζί με τους Αντιδημάρχους του Δήμου Πεντέλης, αύριο, θα βρίσκεται στο Υπουργείο ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών στο δήμο.

«Η πραξικοπηματική απόφαση παραχώρησης χώρου στο Φλέμινγκ για την εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης.

Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και με πλήρη προχειρότητα προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση που είναι βέβαιο από τώρα ότι θα αποτύχει» γράφει.

Και συνεχίζει: Ρητά ξεκαθάρισα από χθες εγγράφως στον Υπουργό κο Χρυσοχοϊδη, που επί μέρες δεν βγαίνει στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει θεσμικά ως οφείλει για τις προθέσεις του, ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια.

Διαβεβαιώ τους συμπολίτες μας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προχειρότητες του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Δεν καταλαβαίνω ποιοι φωστήρες στο υπουργείο, επέλεξαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή να φέρουν μετανάστες τους οποίους αποκαλούν ανήλικους, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι θα είναι ηλικίες 16 – 20 ετών.»

 

Αμαλία Φλέμινγκανήλικοι πρόσφυγεςαντιδράσεις