Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αποφασίστηκε τέλος ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.
Nέο κύμα μεταναστευτικών ροών εξαπέλυσαν οι διακινητές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά, καθώς την Τετάρτη εντοπίστηκαν και διασώθηκαν τουλάχιστον 284 άτομα, σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέρου, Σάμου και Λέσβου.
Ο κύριος όγκος των μεταναστών και προσφύγων εντοπίστηκε στη Λέσβο, όπου προστέθηκαν άλλα 177 άτομα, στα κέντρα φιλοξενίας του νησιού.
Μετά την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Επίσκεψη Γ. Κουμουτσάκου στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Άγκυρα.
Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.
Δείτε το Video:
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. «Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.
Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τέλος συμφωνήθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ = ΜΠΕ, η διαμόρφωση διαύλου απ´ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με το δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο.