Νέα τροπή στο σκάνδαλο Novartis δίνουν όσα κατέθεσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου στον Αρειο Πάγο κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς από αυτές προκύπτει το ισχυρό ενδεχόμενο οργανωμέμης εγκληματικής δράσης δομημένου παραδικαστικού κυκλώματος.
Oι καταγγελίες της για τις πιέσεις που δέχθηκε από τον πρώην υπουργό προκειμένου να προχωρήσει χωρίς στοιχεία σε ενοχοποίηση πολιτικών, προσδιόρισαν σημαντικά το εύρος αλλά και το βάθος των κοινοβουλευτικών ερευνών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και αυτό, γιατί προστέθηκαν στις ανάλογες μαρτυρίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, αυξάνοντας κατά πολύ τα επιβαρυντικά στοιχεία κατά Παπαγγελόπουλου.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της στην «Καθημερινή» η Ιωάννα Μάνδρου, οι εισαγγελικές καταγγελίες για αντιθεσμικές πρακτικές κατά του τέως υπουργού, ο οποίος – όπως αποκάλυψε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, αυτοαποκαλείτο «Ρασπούτιν» για να προσδιορίσει τις δεξιότητές του να «τυλίγει σε μία κόλλα χαρτί τους αντιπάλους του» – μετέθεσαν κατά πολύ το βάρος για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής από τις καταγγελίες πολιτικών που στοχοποιήθηκαν και διασύρθηκαν στην υπόθεση της Novartis.
Καταγγελίες από ανθρώπους – κλειδιά
Η ειδοποιός διαφορά των καταθέσεων των δύο εν ενεργεία ανώτατων δικαστικών από τις καταθέσεις και τις καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων πολιτικών βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι προέρχονται από ανθρώπους-κλειδιά μέσα από τη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως ότι οι δύο εισαγγελείς είχαν καταγγείλει, σε ανύποπτο χρόνο, παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο τους, ο καθένας με άλλα δεδομένα με στόχο την ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία, .
Το ενδιαφέρον όμως της πρότασης για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, με επίκεντρο των ερευνών τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι το γεγονός ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις για παρεμβάσεις στο έργο δικαστών και εισαγγελέων, πέραν της Novartis.
Αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη καταστεί εμφανές τόσο από τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή όσο και από εκείνες της Ελένης Ράικου, η οποία ευθέως έχει μιλήσει για πολλές υποθέσεις στις οποίες δέχθηκε πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είτε να ασκηθεί δίωξη ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία είτε να μπει στο αρχείο η υπόθεση ενώ δεν έπρεπε. Παρόμοια έχει δηλώσει και ο Ιωάννης Αγγελής χρησιμοποιώντας τη φράση «θα τρίβουν τα μάτια τους» αν γίνει έρευνα για τις αρχειοθετήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Και άλλες υποθέσεις στο μικροσκόπιο
Η δυνατότητα που παρέχεται από την ίδια την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, να μπορεί να διερευνηθούν και άλλες, πλην Novartis, υποθέσεις, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, κινητικότητα στη Δικαιοσύνη.
Εισαγγελικοί λειτουργοί που διετέλεσαν σε πόστα και νευραλγικές θέσεις και χειρίστηκαν σημαντικές υποθέσεις φέρονται διατεθειμένοι να μιλήσουν για παρεμβάσεις στο έργο τους, καταγγέλλοντας –και αυτοί– τον τέως υπουργό και μπλέκοντας ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» για τη διερεύνηση των όποιων ευθυνών του.
Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που είχε καταγγείλει δημοσίως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για άσκηση πιέσεων εις βάρος της σχετικά με τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης, έχει ήδη απασχολήσει το Κοινοβούλιο και δεν αποκλείεται οι καταγγελίες της να επανεξεταστούν υπό το φως των νέων δεδομένων.
Πληροφορίες όμως μέσα από τη Δικαιοσύνη κάνουν λόγο ότι και άλλος εισαγγελικός λειτουργός που φέρεται να γνωρίζει πολλά εμφανίζεται διατεθειμένος να προσέλθει στην προανακριτική επιτροπή και να προβεί σε αποκαλύψεις για αντιθεσμικές πρακτικές που ασκήθηκαν από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Αν οι καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου διευρυνθούν και στους καταγγέλλοντες προστεθούν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί, τότε η όλη υπόθεση αναμένεται να λάβει διαστάσεις δομημένου παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων.