Η Ελένη Αντωνιάδου έχει παρουσιαστεί πολλές φορές ως συνεργάτης της NASA – σε βίντεο από παλαιότερη εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου ισχυριζόταν πως εκπαιδεύει αστροναύτες – με την περίπτωσή της να έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα έπειτα από τη βράβευσή της από τα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος». Βραβείο που απένειμε η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία βρέθηκε έτσι στο «μάτι του κυκλώνα», μιας ιστορίας fake news, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια ανάμειξη με την βράβευση.
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο από μια ανάρτηση αναπληρτωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Paris Diderot, Κώστα Μπουγιούκου που υποστήριζε πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι συνεργάτης της NASA, αλλά ούτε και ερευνήτρια στην αναγεννητική ιατρική. Η ίδια απάντησε με έναν έπαινο από την Ακαδημία της NASA, αλλά χωρίς να δίνει σαφείς εξηγήσεις για όσα της προσάπτει εκείνος, αλλά και άλλοι χρήστες του Facebook.
«Πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp»
Όπως διαβάζουμε στα ellinikahoaxes, ο Παντελής Μπάγκος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορική όπου φοίτησε η Ελένη Αντωνιάδου δηλώνει πως θυμάται την Ελληνίδα ως φοιτήτρια και διαπιστώνει μάλιστα πως ήταν και πολύ καλή φοιτήτρια. «Θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κύριος Μπάγκος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με πτυχές της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας της Ελένης Αντωνιάδου. «Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο» γράφει ο καθηγητής, συνεπικουρώντας τους ισχυρισμούς όσους καταφέρθηκαν εναντίον της στο Facebook.
Το μείζον ζήτημα του προγράμματος μεταμόσχευσης της Ελένης Αντωνιάδου
«Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια) αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέμα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα» σημειώνει ο καθηγητής για το πρότζεκτ με την τεχνητή τραχεία, το οποίο όντως περιλαμβάνεται και σε βιογραφικά σημειώματα της Ελένης Αντωνιάδου. Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο ασθενής που δέχτηκε πρώτος το μόσχευμα, όσο και άλλοι ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Ο κ. Μπάγκος πάντως σημειώνει πως «όντως οι εργασίες [της Ελένης Αντωνιάδου] είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες» συνεχίζει.
Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί
Από ό,τι φαίνεται, το σίριαλ γύρω από την αληθινή επιστημονική υπόσταση της Ελένης Αντωνιάδου έχει μόλις ξεκινήσει. Και όσο ύποπτη είναι η δική της στάση απέναντι στις βαρύτατες αμφισβητήσεις της εντιμότητάς της που δεν σταματούν να συσσωρεύονται στη δημόσια αρένα, άλλο τόσο θα πρέπει να προβληματίζει και η, κάπως όψιμη, οργίλη αντίδραση μελών της επιστημονικής κοινότητας.
Σε κάθε περίπτωση τα ΜΜΕ δεν είναι αρμόδια να αποφανθούν για το εάν η Ελένη Αντωνιάδου προσπάθησε -και εν πολλοίς κατόρθωσε- να εξαπατήσει τους πάντες γύρω από τη σχέση της με τη NASA, το ερενητικό της έργο κ.λπ. Ούτως ή άλλως, μόνο τρεις είναι οι πιθανές εκδοχές για το τι συμβαίνει: α) Η Αντωνιάδου είναι ψεύτρα και απατεώνισσα, β) Η Αντωνιάδου έχει πέσει θύμα στοχευμένης προσπάθειας απαξίωσης και είναι εντελώς αθώα. γ) Η Αντωνιάδου είναι μεν μια επιστήμων και ερευνήτρια, αλλά όχι τόσο σπουδαία και αναγνωρισμένη όσο πιθανώς θα ονειρευόταν να γίνει. Αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Και, μάλλον, θα είναι η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου αυτή που θα αναγκαστεί να την παρουσιάσει ολοκληρωμένη.