Αυθαίρετα από το 2020 όσα κτίρια δεν είναι προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ

Σε πονοκέφαλο εξελίσσονται για την κυβέρνηση οι ανεπαρκείς υποδομές της χώρας έναντι ατόμων με προβλήματα κινητικότητας αφού από το 2020, και σύμφωνα με κοινοτική Οδηγία, θα θεωρούνται αυθαίρετα όσα κτίρια δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να θεωρούνται προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία.

Την  Οδηγία,  η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να δοθεί παράταση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη γι΄αυτό και πρακτικά θα θεωρούνταν αυθαίρετα σχεδόν όλα τα κτίσματα της χώρας.

Αντίστοιχο πρόβλημα όσον αφορά στα ιδιωτικά κτίρια έχουν και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, τα οποία όμως στην πλειονότητά τους έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές.

Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις και στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν από τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συνάθροισης κοινού στο αστικό περιβάλλον. Θετικό θεωρείται, πάντως, το γεγονός ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός έχει εναρμονιστεί με αυτές τις απαιτήσεις και τα καινούρια κτίρια διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σχετικά  με τα ιδιωτικά κτίρια, ήδη εκφράζονται σκέψεις για σχετικές προβλέψεις επιδότησης μέσω προγραμμάτων αντίστοιχων με το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν το προσεχές διάστημα.

 

ΑμεΑαυθαίρετακτίριαπρόσβαση