Τραγωδία στον Πόρο: Είχαν προειδοποιήσει για τα φονικά καλώδια της ΔΕΗ

Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος με την συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 3 επιβαινόντων αναμένεται να φέρει στο φως η έρευνα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται -σύμφωνα τουλάχιστον και με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων- είναι αυτό της μηχανικής βλάβης.

Κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μία φορά, ενώ όταν τα κατάφερε και πήρε λίγο ύψος προσέκρουσε στα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να εκραγεί. Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι το ελικόπτερο επιχείρησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και τότε έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.

Όπως εξηγούν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, ακούστηκε αρχικά ένας ήχος, σαν εκείνο που κάνουν καλώδια υψηλής τάσης. Στη συνέχεια ακολούθησε ένας ισχυρός θόρυβος και το ελικόπτερο πήρε αμέσως φωτιά.

Ανακλαστήρες

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι ήδη από τον Μάιο του 2018 είχε εντοπιστεί η επικινδυνότητα των καλωδίων της ΔΕΗ για τις πτήσεις.

Το ύψος στο οποίο βρίσκονται είναι τα 80 με 00 μέτρα. Οι ειδικοί έκριναν ότι το ύψος αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα ελικόπτερα που απογειώνονται και προσγειώνονται στο πολυσύχναστο ελικοδρόμιο του Γαλατά και είχαν ζητήσει τουλάχιστον την τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων, ώστε τα καλώδια να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους.

Άλλη λύση θα ήταν αυτά να υπογειοποιηθούν, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται χρονοβόρο και κοστοβόρο.

Οι πληροφορίες λένε ότι τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης επισήμανε με έγγραφο την επικινδυνότητα των καλωδίων και ζητούσε την τοποθέτηση των ανακλαστήρων, ώστε οι πιλότοι να προειδοποιούνται για την παρουσία τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», υποστηρίζει ότι ποτέ δεν έγινε αποδέκτης τέτοιου αιτήματος. 

«Είναι παράνομο»

Στην αποκάλυψη πως το ελικοδρόμιο στην περιοχή Γαλατά είναι παράνομο προχώρησε ο αντιδήμαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής. Ο κ. Κουτουζής, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «υπάρχει ένας χώρος στην περιοχή Γαλατά, ο οποίος χωρίς να έχει άδεια απογειώνονται και προσγειώνονται ελικόπτερα, δεν υπάρχει όμως εγκεκριμένο ελικοδρόμιο».

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πόρου, «με δική τους ευθύνη οι ιδιωτικές εταιρείες και χωρίς να υπάρχει αδειοδοτούμενο ελικοδρόμιο ανεβοκατεβάζουν ελικόπτερα. Το γεγονός έχει γίνει γνωστό και έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές, από τις δημοτικές Αρχές του νησιού, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι».

ελικόπτεροκαλώδια ΔΕΗΠόροςΠτώση